Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA ODLUKA

Austrija planira otvaranje škola i trgovina. Kurz: Mutacije koče potpuno popuštanje

Koronavirus u Austriji
Foto: REUTERS
1/2
31.01.2021.
u 12:17

Stanje očito i dalje nije dobro, pa je Austrija kao i duge europske zemlje pred velikim izazovom

Gotovo svi domaći mediji u nedjelju izvještavaju o sutrašnjem sastanku austrijske narodnjačko (ÖVP) – zelene vlade na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom s najpoznatijim medicinski stručnjacima i znanstvenicima, oporbenim strankama i pokrajinskim poglavarima o dilemi „otključati ili neotključati“ Austriju nakon 8. veljače i tako okončati višetjedni lockdown i brojna ograničenja koja su još uvijek na snazi s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa i njegovih već u Austriji prisutnih mutacija.

"Mutacije koče potpuno popuštanje“, unaprijed je poručio Kurz dodavši: "U ponedjeljak ćemo, uzimajući u obzir situaciju s zarazom, te socijalno i gospodarsko stanje, s pokrajinskim čelnicima odlučiti o vremenskom planu nakon 8. veljače. Još jednom će odgovornost svakog pojedinca u zemlji igrati važnu ulogu“.

Kurzovom mišljenju pridružio se je i ministar zdravlja Rudolf Anschober istaknuvši: "Još ćemo se jednom posavjetovati sa stručnjacima kako bi zajedno mogli vrlo oprezno i kontrolirano stvoriti uvjete za otvaranje na prvim područjima, bez da ulazimo u visoki rizik“.

 Alemka Markotić, Davor Božinović i Krunoslav Capak cijepili su se protiv koronavirusa

Ono što se posebno naglašava u vladinim krugovima je "da su koraci otvaranja zemlje 8. veljače mogući isključivo pod strogim popratnim uvjetima“, a da će "važne komponente otvaranja biti redovito testiranje, držanje propisanog fizičkog razmaka i nošenje FPP2 maski“.

Iz svega navedenog mediji ističu kako je već unaprijed vidljivo da će se Austrija slijedeći tjedan djelomično i oprezno „otključati“ i ublažiti mjere zatvaranja uvedene 26. prosinca 2020., te 8. veljače prvo dopustiti, pod posebnim uvjetima, rad nekih trgovina i škola. Navodno i frizera & CO, uz posebne sigurnosne koncepte i obvezno redovito testiranje na COVID-19.

Ono što je zajedničko i vladi i stručnjacima je isticanje činjenice da je unatoč blagog, ali za "potpuno otvaranje“ nedovoljnog pada broja novozaraženih koronavirusom, te već prilično u Austriji raširenu britansku mutaciju virusa B.1.1.7, kao i prisutnog južnoafričkog soja u pokrajini Tirol, epidemiološko stanje u zemlji još uvijek neizvjesno.

S tim u vezi najavljeno je kako Vlada razmatra i daljnje "pooštravanje“ mjera ograničenja ulaska u Austriji i još strože granične kontrole, kako bi se spriječio „uvoz“ virusnih mutacija iz inozemstva.

Stanje očito i dalje nije dobro, pa je Austrija kao i duge europske zemlje pred velikim izazovom. „Otključati ili ne otključati“, pitanje je sada, komentiraju u nedjelju austrijski mediji, uz opasku da će odgovor javnosti, u ime austrijske vlade sutra priopćiti kancelar Kurz. 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
17:20 31.01.2021.

Situacija je ista kao i prije 2 tjedna ali je pritisak građana i privrede pojačan. 72% Austrijanaca ne podržava više ovu glupost. I zbog toga reagiraju gospoda političari jer su se prepali za svoje stražnjice. Danas u Beču 45.000 ljudi na ulicama iako je demonstracija službeno zabranjena. Ti dovoljno govori o stanju... U cijelo Europi bi građani trebali izaći na ulice!!!

DU
Deleted user
14:34 31.01.2021.

Mutacije su prirodne kao i kod svih sezonskih prehlada ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije