Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alexander Van der Bellen

Austrijski predsjednik u emotivnom govoru: 'I ovu ćemo obnovu savladati – mi smo takvi!'

Alexander Van der Bellen
Foto: Predsjednički Ured - Peter Lechner
04.05.2020.
u 00:00

„Naše zajedništvo, naša sloga i naše sposobnosti, kako u prošlosti , tako će nam i sada pomoći“,  poručio je austrijski predsjednik, potkrijepivši to činjenicom kako je to Austrijancima već i „prije uspijevalo“.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen obratio se je u nedjelju kasno navečer iz bečkog Hofburga austrijskoj naciji video govorom koju je prenijela austrijska televizija ORF.

U svom govoru Van der Bellen je Austrijancima uputio pregršt riječi ohrabrenja i davanja pouzdanja nakon, kako je rekao, sedam tjedana „gorke medicine“ i neizvjesnosti“.

„Mi ćemo savladati i ovu obnovu“, istakao je citirajući pritom riječi austrijske himne „Hrabro u nova vremena, vidite nas kako slobodno i u vjeri koračamo , ...“ uz poruku:  Mi smo takvi!“

„Naše zajedništvo, naša sloga i naše sposobnosti, kako u prošlosti , tako će nam i sada pomoći“,  poručio je austrijski predsjednik, potkrijepivši to činjenicom kako je to Austrijancima već i „prije uspijevalo“.

Van der Bellen je također izrazio svoje duboko  suosjećanje s austrijskim građanima istaknuvši kako su proteklih sedam tjedana „izolacija, ograničenja osobnih prava i prestanak kulturnog života i gospodarstva koje su zahvatile široke mase, bile su i ostale su, zaista prokleto teške“. 

Poručio je kako unatoč nužnom oprezu, optimizam mora ostati prisutan, te da unatoč svega „nema razloga za strah“.  Istakao je kako je uvjeren da će se zajedništvom uspjeti  savladati besposlica u zemlji i otkloniti ostale teške posljedice korona krize, ukazavši na poseban značaj znanosti kao „temelja austrijskog društva i odlučivanja“. 

„ I to u korak s prirodom, a ne protiv nje. Za jednu zdravu klimu“, upozorio je austrijski predsjednik dodavši: 
„Tek naknadno će biti moguće prepoznati, koji je značaj kriza imala za društvo, ali  kako će to vrijeme izgledati u retrospektivi, sada se može na to utjecati“.

Osvrnuvši se na  buduće generacije austrijski predsjednik Van der Bellen je rekao kako će ovo vrijeme korona krize „donijeti na vidjelo dobre karakteristike“ ove generacije, ali  istovremeno i pokazati  da su „vođe populista izgubili svoj sjaj, jer su se njihovi jednostavni recepti pokazali neprikladnima za kompleksnu stvarnost“. 

Komentara 1

Avatar DonnaPU81
DonnaPU81
08:22 04.05.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­K­i︆­s︆­s︆­t­ok︆­.︆­c︆­o︆­m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije