Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Austrijski parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor

Većina od jedanaest govornika zaželjela je Hrvatskoj dobrodošlicu u europsku obitelj
04. srpnja 2012. u 22:01 7 komentara 3422 prikaza
Austrija
Foto: Petar Tyran

 

BEČ – Austrijski parlament ratificirao je u srijedu navečer u Beču Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Austrija je 11. zemlja od 27 članica koja je odobrila hrvatski pristupni ugovor i to s 152 glasa „za“.

Ratifikacija je u parlamentu podržana velikom većinom glasova: „za“ je glasovalo 152 od 159 nazočnih austrijskih parlamentaraca ( Nacionalno vijeće ima ukupno 183 zastupnika) te 7 protiv.

Raspravi i glasovanju u austrijskom parlamentu, između ostalih, prisustvovao je potpredsjednik Hrvatskog sabora i obnašatelj dužnosti Hrvatskog sabora Josip Leko, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Gvozden Srećko Flego, predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar te hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

Većina od jedanaest govornika zaželjela je Hrvatskoj dobrodošlicu u europsku obitelj, istaknuvši da je ratifikacija ugovora ohrabrujuća i prijateljska poruka daljnjem razvitku međusobnih odnosa Hrvatske i Austrije te znak i za druge zemlje u regiji jugoistočne Europe da se europski put isplati.

Austrijski potkancelar i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger je rekao da su „Austrijanci ponosni da će Hrvatska, koja je oduvijek pripadala srednjoj Europi, postati 1. srpnja 2013. godine 28. članica EU-a“.

„Hrvatska je postala uzor zemljama JI Europe i sve su oči uprte u nju“, dodao je, istaknuvši kako je važno da Hrvatska nastavi putem napretka i ispuni preostala obveze, na koje joj je ukazano u travanjskom izvješću o monitoringu.

Skupina zastupnika ultradesničarske Slobodarske stranke (FPÖ)glasala je protiv ulaska RH u EU, istaknuvši da unatoč tome što je Hrvatska politički i gospodarski partner Austrije, ima „moralnu obvezu“ prvo riješiti pitanje restitucije, odnosno povrata imovine Austrijancima oduzete nakon Drugog svjetskog rata, a tek potom se priključiti EU. Iz istog razloga, kako je na početku sjednice najavljeno iz redova krajnje desnice, njihov kontroverzni vođa, Heinz Christian Strache je bojkotirao glasovanje i u dvoranu ušao tek nakon objave rezultata.

Jedna od protivnica ulaska RH u EU iz redova FPÖ-a pozvala je parlamentarce da glasuju protiv ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, istaknuvši kako Austrija iz pijeteta prema iz Hrvatske protjeranim Austrijancima „ ne smije učiniti istu pogrešku kao što je to učinila kod Češke i Benešovih dekreta“.

Nakon što je austrijski parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor, predsjednica Nacionalnog vijeća Barbara Prammer, došla je na galeriju i čestitala potpredsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki na ovom kako je rekla za Hrvatsku i Austriju važnom događaju.

Tijekom dana Leko se je sastao s predsjednicom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Barbarom Prammer, austrijskim saveznim kancelarom Wernerom Faymannom te posjetio Hrvatski centar u Beču, gdje je razgovarao s predstavnicima gradišćanskih Hrvata.

Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji koji je Austrija u srijedu navečer ratificirala u petak će biti na raspravi u Saveznom vijeću austrijskog parlamenta, a nakon toga će ga u ponedjeljak, u nazočnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u potpisati i austrijski predsjednik Heinz Fischer.

 

 

 

 

 

 

osvanuo novi natpis
Salona više nema: Gdje je sada frizerka Kolinde Grabar-Kitarović koja si je jednom objavom uništila ugled
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • mikrogrizzly:

    Podatak star par godina, ali ne gubi na bizarnosti - Austrija više izveze u RH nego u Kinu! Oni su znalački kasnije iskoristili RH za gospodarski iskorak, nakon što su nam pružali toliku podršku u osamostaljenju i humanitarnoj pomoći (Nachbar ... prikaži još! im Not). Tako da je to odličan primjer kako se diplomacija isplati jer besprijekoran image su okrunili velikim gospodarskim uspjesima u RH i sada im je RH odskočna daska za daljnje širenje u smjeru jugoistok Balkana...

  • zook:

    kad su nadasve inteligentni nacionalist hdz-sdp zaključili da je yuga bezveze bila, austro ugarska je super , baš super , a mi čemo gore od kmetova proći, tješi me samo što se sve na kraju plati, nek nas istrebe al ... prikaži još! naši političari to gledat neče sigurno

  • zook:

    što ste još uzeli ? čujte austrijanci da znate, sve smo imali dogovoreno i potpisano iz yuge, a onda ste vi sa senaderom novi dil napravili, lova ukradena preko vas je išla iz hrvatske, reepte i matično stado goveda ste ... prikaži još! popalili, samo da znate austrijanci, sve če doči na naplatu lopovi jedni lopovski. ratificirat čemo i mi vas jednog dana a to čete zapamtit hulje jedne.