Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1.163 NOVOZARAŽENIH

Austrijski ministar najavio daljnje mjere, 70 posto Austrijanaca protiv drugog lockdowna

AUT, FIS Weltcup Ski Alpin, Sölden
Foto: EXPA/PIXSELL
1/2
16.10.2020.
u 13:23

Austrijski ministar zdravlja rekao je kako će obzirom na rastući broj novozaraženih posljednjih dana  najvjerojatnije biti potrebno poduzeti daljnje dodatne mjere. Istakao je kako je prvenstveno važno na sve moguće načine spriječiti opterećenje zdravstvenog sustava i drugi „lockdown“.

Nakon jučerašnja rekordna 1.552 nova slučaja zaraze koronavirusom u Austriji, danas  je brojka novozaraženih u proteklih 24 sata pala na 1.163.  Nakon dugog vremena ni Beč s 230 novozaraženih u jednom danu (jučer je imao 480) u petak nije bio na čelu liste najzaraženijih austrijskih pokrajina nego pokrajina Gornja Austrija s 238 nova slučaja pa je austrijski glavni grad potisnut na drugo mjesto. 
Slijede Tirol (206), Salzburg (165), Štajerska (145), Vorarlberg (76), Donja Austrija (53), Koruška (25) i Gradišće (25).
Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u petak oko podneva u Austriji trenutačno od koronavirusa aktivno boluje 12.924 osoba, od čega je njih 700 u bolnicama, uključujući 124 osobe u intenzivnoj njezi.

Od jučer na danas od zaraze Covid-19 virusom umrlo je još pet osoba, pa je od početka pandemije do danas u Austriji zabilježeno ukupno 882 smrtna slučaja. Inače u proteklih sedam mjeseci ova je alpska zemlja zabilježila i ukupno 61.387 korona oboljelih i 47.618 ozdravljenih te 1.897.604 PCR testiranih osoba.


Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober je za austrijsku televiziju ORF rekao kako će obzirom na rastući broj novozaraženih posljednjih dana  najvjerojatnije biti potrebno poduzeti daljnje dodatne mjere. Istakao je kako je prvenstveno važno na sve moguće načine spriječiti opterećenje zdravstvenog sustava i drugi „lockdown“.

Dodao je kako je zdravstveni sustav još daleko od opterećenja, no da je situacija zabrinjavajuća kako u Europi tako i u Austriji. Vezano uz dodatne mjere nije htio govoriti o čemu se radi nego je rekao da će prvo pričekati da pokrajine regionalno postrože zaštitne mjere i da potom vidi njihov učinak na epidemiološku situaciju.


Anschober je ponovno apelirao na austrijske građane da budu disciplinirani i strogo se pridržavaju svih mjera zaštite od širenja koronavirusa uključujući  higijenske.


Kancelar Sebastian Kurz koji je od pokrajinskih poglavara zatražio „hitno pooštravanje mjera“ jer je stanje „ozbiljno“ izjavio je kako je općenito situacija izuzetno zabrinjavajuća jer je „Europa dospjela u sredinu drugog vala“.


Ozbiljnosti situacije sve su svjesniji i austrijski građani koji strahuju, između ostalog, i od novog „zatvaranja“ Austrije.
Peter Hajek, istraživač javnog mnijenja je u anketi naručenoj od  ATV –a pitao 806 Austrijanaca da li su „za“ ili „protiv“ drugog lockdowna u jesen? Čak 70 posto ispitanika je odgovorilo da je protiv ponovnog uvođenja „lockdowna“, 20 posto je bilo „za“, a 10 posto ili nije htjelo odgovoriti na pitanje ili su rekli da „ne znaju“.    

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:57 16.10.2020.

700 ljudi u bolnicama na 65.000 bolničkih kreveta! E fakat je sistem pred raspadom!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije