Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon potpisivanja

Austrijski mediji o ulasku u EU: Hrvatska se vraća kući!

Potpisivanje ugovora o pristupanju u EU
Patrik Macek/ PIXSELL
09.12.2011.
u 15:17

Austrijska novinska agencija APA prva je izvijestila o događaju, prenijevši riječi Jadranke Kosor: "Hrvatska se danas vraća kući u Europu, kojoj je oduvijek pripadala“

Gotovo svi austrijski elektronički mediji i dnevni tisak na svojim internetskim portalima prenijeli su u petak vijest sa svečanosti potpisivanja Pristupnog ugovora Hrvatske o članstvu u Europskoj uniji u Bruxellesu. Jedni su tom događaju posvetili više, drugi manje prostora, no svima im je zajedničko to da izvještavaju kako se potpisima premijerke tehničke hrvatske vlade Jadranke Kosor i predsjednika RH Ive Josipovića Hrvatska vraća kući.

Također ističu da su supotpisnici ugovora iz 27 zemalja članica EU, među kojima i austrijski savezni kancelar Werner Faymann, potpis tog važnog dokumenta pozdravili gromoglasnim pljeskom. Austrijska novinska agencija APA prva je izvijestila o tom događaju, prenijevši riječi Jadranke Kosor: "Hrvatska se danas vraća kući u Europu, kojoj je oduvijek pripadala“ te riječi Hermana van Rompuya, predsjedavajućeg Europskog vijeća koji je govorio o „radosnom danu za Hrvatsku i cjelokupnu Europsku uniju“.

APA ističe da je sada na Kukuriku koaliciji i budućoj hrvatskoj vladi, kojoj su Hrvati na nedjeljnim izborima dali povjerenje, da u roku 30 dana od potpisa pristupnog ugovora raspiše referendum. Konstatirajući kako bi se on mogao održati tek početkom veljače, navodi da je podrška hrvatske javnosti za ulazak u EU, prema posljednjim anketama, bila veća od 60 posto. Dnevni list Die Presse također je prenio APA-inu vijest i konstataciju da Hrvatska nakon potpisivanja mora do svog punopravnog članstva 1. srpnja 2013. godine odraditi ostatak posla: provesti referendum, ratificirati u Saboru te da svih 27 zemalja članica mora u svojim nacionalnim parlamentima odobriti prijam Hrvatske.

Kleine Zeitung piše da je svečani čin upriličen u petak u Bruxellesu u čast Hrvatske pokazao da njene europske perspektive "ponovno postaju jasne“. Dnevnik ističe da su pregovori EU s Hrvatskom bili  "najdulji i najzahtjevniji“ dosad. ORF, uz dosadašnja hrvatska postignuća, izvještava i o mogućnosti da Srbija status kandidata dobije tek u ožujku 2012. godine.

 

Ključne riječi

Komentara 25

MA
mališa
16:59 09.12.2011.

Vraća se u Evropu ali slobodna. Srbi su je oslobodili u Prvom svetskom ratu.

AG
Agramer198
17:05 09.12.2011.

@Chicago USA Tuđmanova Hrvatska ti i jest Hrvatska... nije valjda SDP-ova, oni su izašli iz Sabora kad se o tome glasovalo tak da ne jezdi bezveze.... @mališa podebljaj dozu ili se javi \"lekaru\", serbus iz Europe.

OB
-obrisani-
16:37 09.12.2011.

Lijep naslov. Nadam se da je to pocetak Nove Hrvatske. Nadam se da je ovo definitivno kraj hadeseovske i tudjmanovske Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije