Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrijski kancelar bijesan na političare koji su se cijepili preko reda

Koruški premijer Peter Kaser je najavio i pravne korake ako se vijesti o cijepljenju preko reda pokažu istinite.
21. siječnja 2021. u 14:33 1 komentara 276 prikaza
Austrian Chancellor Sebastian Kurz arrives to give testimony at a parliamentary inquiry committee in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Austrijski kancelar Sebastian Kurz oštro je u četvrtak kritizirao nekoliko lokalnih političara koji su se cijepili protiv koronavirusa iako nisu pripadali u prioritetne grupe.

FFP2 maska FFP2 MASKE Pogledajte koliko kod nas koštaju maske koje su obvezne u Bavarskoj: 'Nema navale'

"Za mene je to potpuno neprihvatljivo da se netko cijepi preko reda. Preguravanje je s moralne strane vrlo razočaravajuće", rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u razgovoru za dnevnik Kronen Zeitung.

Kurz je time reagirao na vijesti da se desetak nižerangiranih političara, uglavnom gradonačelnika, diljem Austrije cijepilo preko reda, nakon što je prilikom cijepljenja osoblja u domovima za njegu starijih ostalo neiskorištenog cjepiva.

VIDEO: Članovi Vlade javno su se cijepili protiv koronavirusa

„Kada ostane cjepiva važno je da se ono odmah iskoristi, ali za cijepljenje starijih osoba, a ne političara, njihovih supruga i lokalnih 'selebritija'", rekao je Kurz.

Potkancelar Werner Kogler je također oštro kritizirao prijevremeno cijepljenje političara koji, prema dogovorenom redoslijedu cijepljenja, nisu imali na to pravo.

On je saveznim pokrajinama, u čijoj je nadležnosti organiziranje cijepljenja, naložio da pripaze na to da se cijepljenje obavlja u smislu dobrobiti za cijelo društvo, a ne samo pojedinaca, te je najavio oštru reakciju u slučaju nepridržavanja redoslijeda cijepljenja.

Koruški premijer Peter Kaser je najavio i pravne korake ako se vijesti o cijepljenju preko reda pokažu istinite.

Granica BiH Tko mora imati negativan PCR test? Policija zatrpana upitima o putovanju u BiH i Srbiju. Pojasnili koji su uvjeti za prijelaz granice

Skandal je izbio nakon što je liječnica u gradu Feldkirchu, u saveznoj pokrajini Vorarlberg, odbila cijepiti lokalnog gradonačelnika ukazujući na to da on po nikakvim kriterijima nije na redu za cijepljenje.

"Rekla samo mu da nije na redu za cijepljenje te da to može obaviti u posljednjoj fazi, kada su na redu političari", rekla je liječnica javnom servisu ORF.

U Austriji je do sada cijepljeno svega 1,4 posto stanovništva, što je manje od planiranog. Ministar zdravstva Rudolf Anschober govori o "akutnom manjku" cjepiva.

Austrija je naručila 3,8 milijuna doza cjepiva Biontech/Pfizer, ali će ono biti isporučeno tek nakon travnja.

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • Epil:

    Ako je bijesan, neka ga cijepe cjepivom protiv bjesnoce.