Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAKET POMOĆI

Austrijska vlada izdvojila 700 milijuna eura za kulturne i sportske udruge i NGOs

Euri
Foto: Silas Stein/DPA/PIXSELL
13.05.2020.
u 14:31

„Smisao ove pomoći nije da samo jedna ili dvije organizacije dobiju milijune“, rekao je Kogler, istaknuvši kako računa s preko 10.000 zahtjeva

Austrijski potkancelar Werner Kogler i ministar financija Gernot Blümel predstavili su u srijedu na konferenciji za novinare Vladin Paket pomoći kulturnim i sportskim udrugama te NGOs i drugim neprofitabilnim organizacijama u Austriji, također zahvaćenima koronakrizom, „težak“ 700 milijuna eura.

Kogler, je rekao da će pomoć od 700 milijuna eura iz ovog namjenskog Fonda biti isplaćivana u dva kvartala. „Prije svega to je pomoć za pokrivanje aktualnih troškova, ali i za start u budućnost“, pojasnio je austrijski vicekancelar. Dodao je kako će raspodjela sredstava biti transparentna i da će brigu o tome voditi austrijski Gospodarski servis. Napomenuo je kako gornja granica visine pomoći nije još utvrđena, ali je zamislivo da se to učini.

„Smisao ove pomoći nije da samo jedna ili dvije organizacije dobiju milijune“, rekao je Kogler, istaknuvši kako računa s preko 10.000 zahtjeva. Vladino „malo kašnjenje“ s pomoći udrugama, opravdao je čekanjem na stvaranje mogućnosti za realnu procjenu visine štete koju su pretrpjele kulturne, sportske i druge udruge i organizacije. Ministar financija Blümel je najavio kako je u planu i Paket pomoći namijenjen općinama, kako bi se poduprli regionalni ulagački projekti kao što je gradnja dječjih vrtića, obdaništa, škola i slično. I potkancelar Kogler je ukazao na važnost pomoći općinama, ustvrdivši kako se ne smije dopustiti da primjerice stane gradnja dječjih vrtića.

Ministar financija se je na Pressici osvrnuo i na kritike u javnosti vezano uz netom donesen Vladin Paket pomoći ugostiteljima „težak“ 500 milijuna eura i anketu Bečkog sveučilišta u kojoj je polovica malih poduzetnika izjavila kako financijska pomoć države „nije dovoljna“. To prigovaranje antiprotivnih, Blümel je nazvao „dječjim bolestima“. Istaknuo je kako je već obznanjeno i „pravno-obvezujuće obećano 20 milijardi eura pomoći“. „Unatoč toga i sami vidimo da na nekim područjima ne ide tako brzo kao što bi mi to htjeli“, priznao je ministar financija , napomenuvši kako je za neka zakašnjenja s isplatama kriv i Bruxelles, od kojeg se prethodno mora dobiti „zeleno svjetlo“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije