Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveća dosad

Austrijska Vlada dogovorila novu poreznu reformu

Werner Faymann
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
13.03.2015.
u 16:26

Nakon višemjesečnog pregovaranja i međustranačkog razilaženja, austrijska vladajuća koalicija socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP) dogovorila je u noći s četvrtka na petak novi porezni paket, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2016. godine.

– To je najveća porezna reforma Druge Republike – rekao je austrijski savezni kancelar , socijaldemokrat čelnik Werner Faymann. Potkancelar i ministar gospodarstva, konzervativac Reinhold Mitterlehner je rekao kako je riječ o "volumenu od 5 milijardi eura poreznog rasterećenja" stanovništva. Najavili su da će pojedinosti reforme predstaviti javnosti u ponedjeljak navečer, nakon što dobiju "zeleno svijetlo" od svojih stranačkih predsjedništva.

Faymann je istakao kako je porezna reforma postigla cilj, a to je "veći neto iz bruta" i povećanje kupovne moći građana sa svrhom stimuliranja gospodarstva, a Mitterlehner kako je postavljeno "solidno protufinanciranje" kako manjak u državnom proračunu ne bi išao na leđa građana, ocijenivši porezni paket  "uravnoteženim i pozitivno djelujućim".  Stručnjaci tvrde kako je uspjelo samo ono "što je bilo realistično", a kritičari i dio oporbe da će srednji sloj morati financira poreznu reformu.

Najvažnije točke novog austrijskog poreznog modela su smanjene početne stope poreza na dohodak zaposlenih s 36,5 posto na 25 posto, uz to da najveća porezna stopa iznosi 55 posto za one koji godišnje zarade više od milijun eura (dosad 50 posto), povećanje broja poreznih razreda s četiri na šest, izmjena pragova oporezivanja, povećanje diferencijalne stope PDV-a s 10 na 13 posto za kino, kazalište, hotelska noćenja, hranu za životinje, drvo itd. (živežne namirnice i dalje 10 posto), dok osnovna stopa od 20 posto ostaje ista,  povećanje poreza na nekretnine i poreza na kapitalnu dobit, špekulacijskog poreza itd.

Vladini predstavnici tvrde da bi od volumena rasterećenja i olakšica teškog 5 milijardi eura trebalo profitirati 6,7 milijuna Austrijanaca, najviše njih s malim i srednjim primanjima te umirovljenici, kao i konjunktura koja bi godišnje, na račun povećane kupovne moći trebala dobiti 850 milijuna eura.

Posebna pozornost u poreznom sustavu posvećena je borbi protiv utaje poreza, kao posebno važnog izvora financiranja reforme, u kojeg bi se od kazni i naknadnog plaćanja trebao sliti iznos od 1,9 milijardi eura. Planirana je i ušteda od milijardu eura u javnoj upravi.

Mediji navode kako socijaldemokrati nisu uspjeli uvjeriti narodnjake da pristanu na uvođenja poreza za superbogate Austrijance, što im oporba posebno zamjera. Podvlače važnost smanjenja izdataka zaposlenima i umirovljenicima. Ističu kako Vlada smatra se da će porezna reforma smanjiti pritisak na rad i potrošnju povećanim oporezivanjem imovine i kapitala, uz opasku kako će se tek pokazati da li će ovakve mjere fiskalne politike biti značajnije poticanje za gospodarski rast i smanjenje nezaposlenosti u Austriji.

Komentara 3

R0
R00kie
16:52 13.03.2015.

svaka im cast...a nise se bave satorima

Avatar emilsalis
emilsalis
19:47 13.03.2015.

Za borbu protiv Korupcije i privrednog kriminaliteta izdvojili Austrijanci 1,5 milijardi eura... !!!!! kolko li onda treba RH za to izdvojiti ????

BA
bajo2
21:19 13.03.2015.

zna li itko u hrvatskom politickom vrhu o cemu ovaj uopce govori!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije