Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNA SMO IM OD OMILJENIJIH DESTINACIJA

Austrijski mediji o turističkoj sezoni: 'Hrvatski turizam kormilari prema rekordnoj godini'

Pulske ulice još uvijek su pune turista
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
1/3
06.09.2023.
u 23:18

Što se tiče znatnog porasta cijena u Hrvatskoj, tabloid “Heute” piše kako je Hrvatska do ove godine vrijedila za “jeftinu”, a time i “vrlo frekventnu” turističku destinaciju

Dok austrijski dnevni tabloid “Heute”  danas piše o pojašnjenju jednog od njemačkih analitičara zašto je “eksplodirajući rast cijena ove godine dodatno opteretio novčanike nekih turista  na godišnjem odmoru u Hrvatskoj”, austrijska javna televizija ORF, pod naslovom “Hrvatski turizam kormilari prema rekordnoj godini”, izvještava kako je Hrvatska turistička zajednica izvijestila da je “turistička branša u Hrvatskoj zadovoljna s dosadašnjim tijekom ljetne sezone”. I “ostvarenim rekordnim brojka u prvih osam mjeseci ove godine, istim onima u razdoblju prije krize 2019. godine”.

ORF navodi kako je od početka godine do kraja kolovoza u Hrvatskoj ostvareno 16,2 milijuna dolazaka i 88,5 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 8 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima. Isti izvor ističe kako je kolovozu zabilježeno 4,6 milijuna dolazaka i 31,5 milijuna noćenja, što govori o “većem broju dolazaka gostiju, ali manjem broju noćenja”. U nastavku dodaje kako je Hrvatska jedna od najomiljenijih zemalja za odmor Austrijanaca, koji su već tradicionalno na “top trećem mjestu” među svim turistima koji dolaze na odmor u našu zemlju. Ispred Austrijanaca su samo Nijemci na prvom mjestu, te Slovenci na drugom. ORF izvještava kako je u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj noćilo 6,6 milijuna austrijskih turista, od čega 2 milijuna samo u kolovozu.

A što se tiče znatnog porasta cijena u Hrvatskoj, tabloid “Heute” piše kako je Hrvatska do ove godine vrijedila za “jeftinu”, a time i “vrlo frekventnu” turističku destinaciju. Kao razlog za porast cijena stručnjak Michael Müller koji piše za njemački portal kroati.de navodi kako se ne radi samo o promjeni valute u Hrvatskoj i prelasku s kune na euro početkom ove godine nego i o drugim čimbenicima:

VEZANI ČLANCI: 

“Ova poskupljenja su proizašla, između ostalog, iz rasta troškova energije i transporta, koji su doveli do povišenje troškova proizvodnje i distribucije i na kraju su preneseni direktno na potrošače. Time su cijene živežnih namirnica u Hrvatskoj djelomično na višoj razini nego u susjednim zemljama”. Time su kako tvrdi Müller, povišenjem cijena pogođeni ugostiteljski lokali svih cjenovnih kategorija:

“Troškovi za jedan ručak ili večeru su narasli za 20 do 25 posto u odnosu na prošlu godinu. Već samo svakodnevna pića kao što su kava i alkoholna pića zabilježila su porast cijena do 25 posto”. Porast cijena u restoranima njemački stručnjak obrazlaže sljedećim razlozima:

“Pokraj ulaganja u infrastrukturu, odlučujuću ulogu igraju također rast troškova sirovina, cijena živežnih namirnica i inflacija. K tome dolaze još i Vladine mjere poboljšanja uvjeta rada i povišenje iznosa minimalne plaće”.

Bilo, kako bilo, austrijski, a očito i njemački mediji pomno prate turistička događanja u Hrvatskoj. Uključujući cijene, koje su ovo ljeto po brojnijim negativnim reakcijama Austrijanaca nego prijašnjih godina, punile medijski prostor u ovoj alpskoj zemlji. Ono na što pritom upozoravaju domaći mediji je činjenica na koju se ne smije zaboraviti, a to je da se “ne samo dobar glas, nego i onaj loš, čuje na daleko”. Uz opasku, kako to vrijedi za sve, uključujući i Austriju.

Komentara 11

PR
prajdali100
23:56 06.09.2023.

Konačno se i Hrvatska dozvala pameti.Nema džabe ni u stare babe.

LL
lijepa_li si
00:07 07.09.2023.

trudu tolikih usprkos!

Avatar grbadeva
grbadeva
07:42 07.09.2023.

Zašto bi hrvatska bila jeftina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije