Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganje

Austrijanci žele uložiti 60 milijuna eura i zaposliti stotinjak ljudi

'VARAZDIN/MEDIMURJE-29.11.10. DONJI VIDOVEC-Hrvatska vijece 04_mlg cak_291110- Pogled na gospodarsku zonu, lokciju buduce elektrane vijece 05_mlg_cak_29110 vijece 06_mlg-cak_291110 vijece 03_mlg_cak_2
''
30.11.2010.
u 17:36

- Prema njihovim izračunima, grijanje za 150 kvadratnih metara stambenog prostora stajalo bi oko 65 eura mjesečno - kaže načelnik Josip Grivec

Tvrtka Energie Steiermark AG iz Graza zainteresirana je za gradnju elektrane na biomasu u poslovnoj zoni Jug u Donjem Vidovcu pokraj hotela Golf!

Riječ je o ekološkoj elektrani na drva s velikom iskoristivošću, 97 posto. Od općine su zatražili suglasnost da se krene u taj projekt, što su vijećnici na hitno sazvanoj sjednici, održanoj u nedjelju, i jednoglasno podržali.

Načelnik Josip Grivec upoznao je vijećnike s projektom i istaknuo da će on mnogo značiti za Donji Vidovec, ali i cijeli taj kraj. Predstavnici tvrtke obišli su mnoge lokacije, no ta u Donjem Vidovcu učinila im se najprihvatljivijom, i to zbog više razloga.

Ponajprije zbog cestovne povezanosti, blizine dalekovoda, hotela i kanala hidroelektrane Dubrava. Austrijanci u roku od dvije godine na površini od 10 hektara planiraju sagraditi elektranu na biomasu koja će uz električnu proizvoditi i toplinsku energiju, koja će imati do 15 kilometara isplativosti, što znači da bi se njome mogla grijati kućanstva u krugu od 15 kilometara.

- Prema njihovim izračunima, grijanje za 150 kvadratnih metara stambenog prostora stajalo bi oko 65 eura mjesečno. Popratni proizvod je i topla voda, pa se planiraju sagraditi i bazeni. Investicija bi bila oko 60 milijuna eura. Visina ulaganja dokaz je ozbiljnosti cijelog projekta - otkrio je općinski načelnik Grivec.

- U početku bi posao dobilo 40 do 50 ljudi, no kada elektrana bude u punom pogonu, radilo bi u njoj stotinjak ljudi - dodao je Grivec.

Nakon dobivene suglasnosti, predstavnici austrijske tvrtke održat će vijećnicima Donjeg Vidovca i Donje Dubrave detaljniju prezentaciju projekta. U ostvarivanju projekta elektrane sudjelovat će i Općina Donja Dubrava, na čijem bi području bila postavljena hladnjača neophodna za uspješno funkcioniranje ekološke elektrane.

- Riječ je o ekološkoj elektrani, čija će gradnja promijeniti gospodarsku sliku ovoga kraja, omogućiti zapošljavanje, jeftiniju energiju, a što naročito vrijedi za Donji Vidovcec. Ovo su prvi koraci i nadam se uspješnoj realizaciji projekta. Drago mi je što su Austrijanci izabrali upravo naš kraj. Na nama je sada da iskoristimo danu priliku - rekao je općinski načelnik Grivec.

I solarne elektrane

Tvrtke Pana i Promming ponudile su Čakovcu da uđe u projekt dobivanja toplinske energije od biomase. Spaljivanje ostataka drva ekološkije je od spaljivanja loživa ulja ili ugljena. U Međimurju se posljednjih godina puno govori i o energiji koja bi se dobivala od vjetra, a najavljuje se i gradnja solarnih elektrana. Prema istraživanjima, potencijal vjetroelektrana iznosio bi 90 megavata. No, turbine bi trebalo postaviti na najmanje 100 metara visine. Mnogo se očekuje i od geotermalnih izvora vode. U Međimurskoj županiji od 15 bušotina pet ih spada u kategoriju geotermalnih - Vučkovec, Draškovec, Hodošan, Merhatovec i Mačkovec.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije