Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽI SE RJEŠENJE

Austrijanci u problemu: Što učiniti s Hitlerovom kućom?

Juan Carlos Ferrero
Foto: Reuters
1/2
27.05.2013.
u 10:55

Iako bi mnogi zgradu rado sravnili sa zemljom, takvo rješenje nije prihvatljivo jer je zgrada pod zaštitom grada.

Žuta trokatnica u austrijskom Braunau kulturno je dobro. Obnovljena je to i posve useljiva zgrada, no već godinama zjapi prazna dok se gradske vlasti kolebaju što s njome učiniti. Čudno? Nimalo jer se u njoj 1889. rodio nacistički vođa i zločinac Adolf Hitler, piše Deutsche Welle.

Iako bi mnogi zgradu rado sravnili sa zemljom, takvo rješenje nije prihvatljivo jer je zgrada pod zaštitom grada. Nekad su u njoj ''utočište'' nalazile gradska knjižnica, škola i banka, a do prije šest mjeseci i radionica za fizički hendikepirane osobe. Sada njenim prostorijama ne koračaju ljudske stope. Dok jedan dio Austrijanaca želi povjerovati u insinuacije da je Hitler rođen negdje na granici s Njemačkom, a ne u spomenutoj kući, više je onih koji problemu nastoje pristupiti s dozom zdravog razuma.

– Bilo bi bolje kada bismo konačno priznali i rekli: Da, ovdje kod nas nalazi se rodna kuća Adolfa Hitlera. Mi nismo ništa krivi, no učinit ćemo najbolje što možemo s obzirom na tu činjenicu. Time što tvrdimo da Hitler ovdje uopće nije rođen, izbjegavamo istinu i ne suočavamo se s njom – drži povjesničar Andreas Maislinger koji živi u blizini Braunaua.

On je još 2000. predložio da se kuća pretvori u "Kuću odgovornosti“, koja bi se svojim sadržajima bavila suočavanjem s nacističkom prošlošću i temama vezanima za budućnost. Uspio je pronaći i dovoljan broj sponzora, uključujući Branka Lustiga, no njegov prijedlog nije naišao na oduševljenje i podršku. Odbila ga je i sadašnja vlasnica kuće pa se diskusije oko njene namjene na relaciji vlasnica-ministarstvo-grad nastavljaju.

>>1913.: Hitler, Trocki, Tito, Freud i Staljin živjeli u istom gradu

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije