Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrijanci online kampanjom protiv Bleiburga

Među sudionicima okupljen je cijeli spektar ekstremne desnice iz Hrvatske, što Bleiburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Europi, tvrde organizatori kampanje
03. travnja 2018. u 18:46 231 komentara 9490 prikaza
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Austrijska organizacija AK Pliberk Bleiburg, koja djeluje pod sloganom “Protiv svakog nacionalizma i povijesnog revizionizma”, pokrenula je online kampanju protiv komemoracije žrtvama Križnog puta na bleiburškom polju kamo svakog svibnjahodočaste tisuće Hrvata.

Ivan Šiber 'DOŽIVLJAVAMO PORAZ ZA PORAZOM' Šiber: Što bi bilo da 'Smrt fašizmu, sloboda narodu' osvane na Bleiburgu?

“Svake se godine u svibnju nadomak Bleiburga sastaje više tisuća nacionalista iz Hrvatske i hrvatske dijaspore. Pod plaštem crkvene komemoracije odaje se počast NDH koja je kolaborirala s nacističkom Njemačkom i relativiziraju se njihovi zločini. Među sudionicima okupljen je cijeli spektar ekstremne desnice iz Hrvatske, što Bleiburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Europi. Dugoročno želimo da se taj skup više ne održava”, navode pokretači inicijative koji su na internetskoj stranici no-ustasa.at objavili zbirku tekstova koja će, kako se nadaju, potaknuti kritičko promatranje ovog skupa. U tim tekstovima bave se razbijanjem “mita o Bleiburgu” i “holokausta nad hrvatskim narodom”.

Iz inicijative tvrde da se, pod pokroviteljstvom Sabora, ondje okupljaju reakcionari svake vrste: fašisti, neonacisti, konzervativci, predstavnici Crkve, pa i hrvatski političari, dok sve to ”domovina Austrija pasivno promatra”.

Osim internetske stranice, aktivisti iz AK Pliberk Bleiburg pokrenuli su i grupu na Facebooku te račun na Twitteru.

Bleiburg 'Udarili su me' Austrijski novinar snimio zaštitare kako ga napadaju na Bleiburgu tragedija Prgomet: 'Političke i moralne nule' koriste Bleiburg u političke svrhe Jasenovac Milan Ivkošić Nisu svi ustaše Jasenovac niti su svi partizani Bleiburg

 

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • zovgrdelina:

    ..još jedan spin vl..pljuc..

  • tolitol:

    Počelo je ta kampanja još prošle godine u jednom austrijskom mediju, i to preko napisa čiji su autori naše gastarbajterske "komšije" (pogodite koje). Na to se nadovezao lokalni ogranak austrijskih socijalista pa sad u "hrvatskom" Večernjem imamo informaciju o online ... prikaži još! kampanji "Austrijanaca". Poluistine za domaću uporabu. Ništa više od toga.

  • bikica7:

    Eh, kada drugarica Rašović kaže to je tako, bez pogovora.Nisu austrijanci tako glupi da ne znsju da su ljudi ubijani bez suda i procesa.Drugarice Rašović nitko nije kriv dok mu se sudskim postupkom ne dokaže, da ste realni to bi i napisali.