Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loša perspektiva

Austrijanac iz Beograda: Umjesto uzleta, Hrvatska u EU još dublje u krizu

'16.02.2011., Zagreb - U Hrvatskoj je broj nezaposlenih presao 330 000.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
11.02.2014.
u 15:05

Dopisnik austrijskog dnevnog lista Die Presse u Beogradu Thomas Roser osvrnuo se na situaciju u Hrvatskoj

Pod naslovom "Umjesto uzleta, još dublje u krizu" dopisnik austrijskog dnevnog lista Die Presse u Beogradu Thomas Roser piše kako serija loših vijesti za Hrvatske ne prestaje ni u novoj godini.

- Povećan broj nezaposlenih, veliki dugovi i nadalje loše perspektive: Pristupanje Europskoj uniji za načetog novaka još se nije isplatilo - tvrdi autor teksta u svom članku o stanju u Hrvatskoj. Ističe kako je posebno veliki problem nezaposlenost mladih koja se je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje popela na 21,6 posto.

 - Svaki drugi mlađi od 25 godina nema posao - konstatira i dodaje kako je već na referendumu o ulasku RH u EU dvije trećine Hrvata bilo skeptično ili podijeljenih osjećaja, a sedam mjeseci poslije mogu se osjećati da su bili u pravu.

- Umjesto priželjkivanog uzleta, teško stečeno članstvo u EU zasad je Hrvatima donijelo samo produbljenje krize - piše Die Presse i dodaje kako se Hrvatska već šest godina nalazi u recesiji.

U nastavku autor piše o nizu nedaća koje su imale odraza na hrvatsko gospodarstvo: otežan izvoz na tržišta Bosne i Hercegovine i Srbije, pojačanja konkurencija na domaćem tržištu kroz uvoz roba iz EU, te izostanak velikih stranih investicija kakve su 2004. godine nakon ulaska u EU doživjele Slovačka i Poljska. Kao razlog na jednoj strani navodi ''najlošiji trenutak“ ulaska RH u EU koju također potresa kriza, a na drugoj problematično investicijsko okružje u Hrvatskoj s kojim ni oni ulagači koji su već dugo u zemlji ''nisu uvijek zadovoljni“.

- Jer samo s zakonima nije moguće se djelotvorno boriti protiv korupcije i preplavljene birokracije“, zaključuje konzervativni austrijski dnevnik, koji na kraju teksta piše o makro ekonomskim pokazateljima RH i prognozama.

Posebno se osvrće na pad BDP-a za 12 posto od početka krize 2008. godine te pad izravnih stranih investicija u hrvatsko gospodarstvo za čak 80 posto. Pod podnaslovom ''Prognoza rasta smanjena“ list navodi da bi Hrvatska ove godine mogla zabilježiti minimalan rast, i kako je Zagreb prognozu rasta za 2014. godinu smanjio s prethodnih 1,3 posto na 0,2 posto.

Navodi se i kako hrvatski ministar financija Slavko Linić namjerava ove godine smanjiti deficit državnog proračuna za oko milijardu eura. I to ne samo povećanjem poreza i uzimanjem novca iz mirovinskog fonda nego i rezanjem subvencija državnim poduzećima te rezovima u zdravstvu i kod naknada za nezaposlene. Napominje se kako je zbog problematičnog hrvatskog državnog proračuna EU krajem siječnja ove godine pokrenula Postupak prekomjernog deficita (EDP).

Komentara 17

Avatar deziderij
deziderij
17:58 11.02.2014.

Taj novinar je samo konstatirao sve ono što i sami znamo a znamo i više. Znamo da će nam biti još teže, još gore i znamo da smo na samom dnu. Ali znamo da imamo političare, extra mahere, koji uvijek pronađu neko novo dno i naći će ga opet - garant.

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
18:45 11.02.2014.

Za taj problem, govorim o naslovu, nije kriva EU nego stranka koju ne zanima ekonomija. Economist.

XA
xaron
19:23 16.02.2014.

Ova vlada reže izdatke, povećava poreze, šta i nije toliko loše. Jako loše kod ove vlade je šta nije uspjela povući tih 1.1 milijardu € iz fondova EU koji su nam bili na raspolaganju. Šta to oni uopće rade ? Muvaju nas oko Perkovica,cirilice, gay prava... totalno su dezorjentirani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije