Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREOKRET

Austrija vraća protjeranu kosovsku obitelj Komani

protest zbog imigracijske politike
Reuters
21.10.2010.
u 12:58

Od ponedjeljka će osmogodišnje blizanke protjerane iz Austrije ipak ponovno biti u u školskim kupama u Beču.

BEČ – Nakon bure negodovanja i oštrih prosvjeda gotovo svih slojeva austrijskog stanovništva kao i političkih stranaka, osim krajnje desnice te udruga za ljudska prava, austrijska ministrica unutarnjih poslova Maria Fekter bila je u ponedjeljak prisiljena promijeniti odluku o izgonu iz Austrije kosovske obitelji Komani i dopustiti povratak dviju osmogodišnjih blizanki Danielle i Dorentinye Komani i njihova oca Augustina, koji su početkom listopada bili protjerani na Kosovo, iako se majka djevojčica tada liječila na psihijatriji jedne od bečkih bolnica.

Austrijski mediji izvještavaju da bi blizanke, koje govore njemački kao da im je materinski jezik, još krajem ovog tjedna trebale stići u Beč i od ponedjeljka ponovno krenuti u školu u bečkom okrugu Meidling.

Dnevni list Österreich koji je došao u posjed plana povratka protjerane kosovske obitelji Komani tvrdi da će voditeljica bečke udruge „Purple Sheep“ Karin Klaric, koja se brine o obitelji Komani i najzaslužnija je za njihov povratak, najkasnije u četvrtak doputovati u Prištinu i pomoći ocu obitelji oko sređivanja administrativnih stvari kod kosovskih organa vlasti.

Isti izvor navodi da će Klaric prvo razgovarati s blizankama i otkriti im „pravu istinu“ o njihovu izgonu iz Austrije jer Daniella i Dorentinya još uvijek misle da su na Kosovu na godišnjem odmoru.

Nakon toga će s ocem obitelji Komani otići u austrijsko konzularno predstavništvo u Prištini i podnijeti zahtjev za dobivanje humanitarne vize, koja bi navodno, u dogovoru s austrijskim MUP-om u Beču, trebala biti odmah izdana.

Potom će obitelj Komani prvim zrakoplovom put Beča, gdje će ponovno biti smještena u tzv. kući „Prijatelje zaštiti“ udruge „Purple Sheep“.

– Ako djevojčice sve dobro podnesu, mogle bi u ponedjeljak ponovno sjesti u školske klupe u Meidlingu – potvrdila je Klaric, dodavši da Daniella i Dorentinya žele odmah po povratku u Beč prvo s ocem posjetiti bolesnu majku, koja je završila na psihijatriji nakon što je doznala da će obitelj biti protjerana na Kosovo.

Zbog slučaja kosovske obitelji nastanjene u Austriji od 2004. godine ministrica Fekter smijenila je i šefa bečke policije zaduženog za strance.

Izjavila je da je utvrđeno da je protjerivanje bilo pogrešno i najavila je da će vlasti ponovno razmotriti zahtjev obitelji Komani da joj se izda boravišna dozvola zbog humanitarnih razloga, kao i sve odluke o protjerivanju prije nego što budu provedene.

Policajci su rano ujutro 8. listopada 2010., naoružani do zuba, iz pritvora za azilante odvezli osmogodišnje blizanke i njihova oca u bečku zračnu luku Schwechat i prvim ih zrakoplovom protjerali na Kosovo, jer im je u Austriji odbijen zahtjev za azil.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
15:25 21.10.2010.

Zalosno!!!!!! To je DEMOKRATSKA EVROPA Policajci naoruzani do zuba propratili djevojcice do Zracne luke i prvim AVIONOM protjerali na KOSOVO!!!!!

OZ
ozujsko
17:39 21.10.2010.

Zasto ovi siptari traze azil po europi ako je amerika prije 10-12 godina \"oslobodila\" kosovo???

XA
xaron
18:56 21.10.2010.

Dakle , djeca misle da su na Kosovu na godisnjem odmoru, iako su ih tesko naoruzani policajci sproveli na aerodrom ??? Koje su to gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije