Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štede

Austrija uzor ostatku Europe, uštede bez buna i slabljenja

novci1
Leonhardt/DPA/Pixsell
11.02.2012.
u 16:04

Austrijski mediji o novim mjerama štednje „teškim“ 26,5 milijardi eura koje je donijela i u petak kasno navečer javnosti predstavila austrijska koalicijska vlada sastavljena od socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP).

BEČ – Svi važniji austrijski mediji i novinske agencije iscrpno izvještavaju u subotu o novim mjerama štednje „teškim“ 26,5 milijardi eura, koje je donijela i u petak kasno navečer javnosti predstavila austrijska koalicijska vlada sastavljena od socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP).

Neki od njih su paketu mjera štednje posvetili više prostora, neki manji, no svima im je zajedničko to što svoja izvješća uglavnom temelje na konstataciji kako je SPÖ-u i ÖVP-u pošlo za rukom neugodan i dosad najradikalniji paket nakon Drugog svjetskog rata u Austriji, učiniti „umjerenim i pravednim“. Napominju kako su nove mjere najteže pogodile javni sektor, umirovljenike, seljake i one s najvišim primanjima.

Austrijski dnevni list Die Presse piše kako bi više od trećine svote predložene uštede od 26,5 milijarde eura, nekih 7,5 milijardi eura, trebalo uprihoditi novim porezima i povećanjem postojećih. Ističe kako bi se ostatak trebalo namaknuti čistom štednjom na saveznoj državnoj razini (15 milijardi eura) te 3,2 milijarde na pokrajinskoj ( 9 saveznih pokrajina) i lokanoj te kroz povećanjem doprinosa za socijalno osiguranje za imućniji sloj stanovništva.

Dnevnik Kurier piše kako je vladajuća koalicija, uz uvođenje poreza solidarnosti za one s najvišim primanjima, uvela i plaćanje penala za poduzeća koja bezobzirno otpuštaju radnike te ukinula seljacima dosadašnje pravo na povrat poreza za dizel i ulje za loženje.

List Österreich navodi kako je cilj novog Paketa mjera štednje smanjenje austrijskog državnog duga koji je 2010. dosegao 4,4 posto, a lani 3,3 posto BDP-a (kriteriji iz Maastrichta predviđaju manje od 3 posto), te njegovo svođenje na nulu do 2016. godine.

Dnevnik hvali čelnike pregovaračkih timova, socijaldemokratskog kancelara Wernera Faymanna i demokršćanskog potkancelara i ministra vanjskih poslova Michaela Spindeleggera kojima je uspjelo objaviti plan štednje koji bi zahvaljujući štednji i fiskalnim prihodima državi trebao donijeti 26,5 milijardi eura, bez da su izazvali „bunt“ u narodu ili naštetili konjunkturi.

„To je - u usporedbi s ostatkom Europe uspjeh vrijedan poštovanja“, zaključuje Österreich

Za austrijsku oporbu su nove mjere štednje samo hrabri potez bez perspektive koji se bavi strukturama a zaboravlja na investicije i njihovo poticanje.

 

Ključne riječi

Komentara 9

K1
k1milica
09:09 13.02.2012.

psi(ne)laju karavn

MR
mraf
17:10 11.02.2012.

E, moja Snježana; državno zaduženje Austrije u odnosu na BIP iznosi preko 70%. Ovdje se govori o postotku novih zaduženja u odnosu na BIP u jednoj godini. Njegovo anuliranje ili samo smanjenje, pusta je želja nikada ostvarena. To nije mogucece niti jednoj Njemackoj (cije je drzavno zaduzenje preko 80% BIP-a, americko preko 100%). Sve države EU prisiljene su svake godine uzimati nova zaduženja, kako bi isplatile kamate za stara!

Avatar bok
bok
22:04 12.02.2012.

@trunchbull:Jos malo p abudu iz trulavog kapitaluzma poceli bjezat u sj. Koreju. ili Kubu? Ne , nego go mozda na rad u rudnike uglja u Kinu? Za nagradu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije