Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE OD 200 MILIJUNA EURA

Austrija smanjuje PDV na 5% izdavačima, ugostiteljima, kulturi...

Austrija otvorila dio trgovina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.06.2020.
u 06:30

Procjenjuje se da su izdavači pretrpjeli gubitke od 50 milijuna eura samo od pada oglašavanja zbog pandemije.

Austrijska vlada odlučila je od 1. srpnja privremeno smanjiti stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) ugostiteljima, kulturnoj branši i izdavačima novina, periodičnih izdanja i knjiga, djelatnostima najteže pogođenim koronakrizom, na pet posto, izvijestili su u petak na konferenciji za novinare u Beču ministar financija Gernot Blümel, ministrica turizma Elisabeth Köstinger i državna tajnica za umjetnost i kulturu Andrea Mayer. Kako je istaknuto, o planu spomenutih poreznih olakšica izviještena je Europska komisija i čeka se njezina suglasnost.

Brzo rasterećenje

Ministar financija Blümel rekao je da se radi o paketu poreznih olakšica za ugostitelje “teškom” 700 milijuna eura. Istaknuo je da će od 1. srpnja ugostitelji državi za jelo i piće morati plaćati samo pet posto PDV-a, umjesto sadašnjih 20 posto.

– Ta olakšica, stupi li na snagu 1. srpnja, vremenski je ograničena i vrijedit će do kraja ove godine – poručio je ministar financija.

Ministrica turizma Köstinger rekla je da sadašnji porez na dodanu vrijednost jela i pića u ugostiteljstvu iznosi 20 posto i da je to sniženje za 15 posto, što znači da ugostitelji državi moraju do kraja godine uplaćivati samo pet posto PDV-a. Istaknula je da se olakšica odnosi na alkoholna i bezalkoholna pića.

– Smanjenjem porezne stope dodatno pomažemo brzom rasterećenju turističke industrije i stvaranju novih radnih mjesta – ustvrdila je Köstinger, napomenuvši da se olakšice odnose na sve ugostitelje i lokale, od najmanjih do najvećih.

Državna tajnica za umjetnost i kulturu Mayer rekla je da će i umjetnici profitirati od sniženja PDV-a i da će i za njih vrijediti ista stopa od pet posto. Dodala je kako će pod istim uvjetima kao i ugostitelji, kulturna branša, odnosno muzeji, kina, organizatori raznih kulturnih priredbi, glazbenih koncerata, tzv. mali umjetnici itd. morati državi davati pola godine samo pet posto PDV-a. Sniženje stope PDV-a na pet posto, kako je istaknuto, vrijedi i za izdavačku djelatnost odnosno izdavače novina, raznih periodičnih izdanja i knjiga. Detalji zasad nisu izneseni. Na novinarsko pitanje hoće li to veliko sniženje PDV-a osjetiti i krajnji korisnici usluga, gosti restorana, hotela i drugih ugostiteljskih lokala te posjetitelji kulturnih priredbi pri kupnji ulaznica, odnosno čitatelji pri kupnji novina i knjiga, konkretnog odgovora nije bilo.

Vjerojatno će se više znati nakon što se Europska komisija oglasi o planu austrijske vlade na čijem je čelu agilni mladikonzervativni kancelar Sebastian Kurz. Verband Österreichischer Zeitungen, udruženje austrijskih novinskih izdavača, izrazilo je olakšanje najavljenim mjerama. “Prije svega, tiskano izdavaštvo, dakle novine i časopisi, pretrpjeli su najsnažniji udar padom oglašavanja u posljednjih nekoliko mjeseci, i to u iznosu od 50 milijuna eura”, rekao je Markus Mair, predsjednik tog udruženja, u priopćenju u kojem se navodi da je smanjenje PDV-a važan stimulans za gospodarstvo.

Apel EU političarima

“Ta mjera za drugu polovicu godine dobar je korak koji podupire i ojačava uspješan prodajni model austrijskih novina i časopisa”, kaže se dalje u priopćenju austrijskih izdavača. Nastavlja se s činjenicom da je stopa PDV-a na novine i časopise u mnogim europskim zemljama već sada ispod deset posto ili je čak nema te se smatra neizravnom potporom novinarstvu. “Vezano uz to, jasno da smo zainteresirani za trajno rješenje te apeliramo na europske političare da podrže takve napore u državama članicama EU”, citiraju se dalje u priopćenju riječi Markusa Maira, koji je i predsjednik uprave Styria Media Group AG. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije