Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
građani se bune

Austrija od 1. travnja nadzire sve mobitele i elektronsku poštu

austrija prosvjed
Reuters/PIXSELL
01.04.2012.
u 00:05

Smatraju da austrijski politički vrh, bez obzira na zahtjeve i smjernice Bruxellesa, mora štititi temeljne slobode i ljudska prava svojih građana

Pod sloganom „ Zbogom privatna sfera“ stanovnici Beča, Graza, Linza, Salzburga, Innsbrucku i ostalih austrijskih gradova prosvjedovali su u subotu protiv novog Zakona o nadzoru mobilnih telefona uključujući SMS i MMS poruke te elektronske pošte uz obavezno šestomjesečno čuvanje evidentiranih podataka za sve austrijske građane (Data Retention), koji stupa na snagu u nedjelju 1. travnja.

Oni drže da austrijski politički vrh, bez obzira na zahtjeve i smjernice Bruxellesa, mora štititi temeljne slobode i ljudska prava svojih građana, pa tako i pravo na anonimnost i zaštitu tajnosti podataka, a ne da ih sam krši prisluškujući njihove telefonske linije i čitajući SMS poruke te kontrolirajući internetske priključke korisnika i usluge koje su koristili, uključujući e-poštu i telefoniranje.

Napominju da novi zakonski okvir, za kojeg zakonodavac tvrdi da je napravljen kako bi se državni organi mogli lakše boriti protiv kriminala, korupcije i terorizma, otvara ogromnu mogućnost zloupotrebe nadzora. I to mnogo veću od koristi u progonu zločinaca i terorista.

Pritom upozoravaju da je sličan nadzor i narušavanje zaštite privatnosti „običnih“ malih ljudi svojstven samo totalitarnim režimima.

Austrijski dnevnik Die Presse u svom komentaru pod naslovom „Država je zaslužila naše nepovjerenje“, piše kako je takva sveznajuća država, koja navodno želi samo zaštititi svoje građane, poznata već kod Georga Orwella, ali i kod Josefa Staljina.

U znak protesta protiv uvođenja nadzora svih mobitela i e-pošte te skladištenja prikupljenih podataka, anonimna austrijska hakerska skupina AnonAustria, povezana s hakerima Anonymous, najavila je da će točno u ponoć sa subote na nedjelju obznaniti na internetu više od 10 tisuća E-Mail poruka „brisantnog sadržaja“ iz korespondencije austrijskih političara, koje će, kako je najavljeno, „uzdrmati Austriju“.

Komentara 18

UK
Ugo Kajvez
08:05 01.04.2012.

Hitlerova rodna domovina se opet počela baviti fašizmom .....

IV
ivicas
08:13 01.04.2012.

sto se kod nas vec od davno ne nadzire sve to ,znaci da smo mi u totaltarnom drustvu jos uvijek

IB
istina_boli
16:16 01.04.2012.

Taj killer je totalius idiotus, tip totalno ispranog mozga. Mora da je u vladi ili radi za vladu. Najveci kriminalac u svakoj drzavi je upravo drzava, sto blize vlasti to veci kriminalci, a da se narod ne bi bunio treba ga drzat na oku. Budi ti kretencino najposteniji ali kad ti dopizdi pa svom rodjaku posaljes sms u kom pise da te kriminalce na vlasti treba zive nabit na kolac, na vrata ce ti zakucat dezurni psi, njihova kriminalna ekspozitura, tzv. policajci, a ti se onda poseri na svoje postenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije