Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUPROTNO TRENDU OBUSTAVA U EU

Austrija nastavlja cijepljenje AstraZenecom dok se ne oglasi EMA

AUT, Corona, Start der Impfungen in den Wiener COVID-Stationen
Foto: EXPA/PIXSELL
1/2
15.03.2021.
u 23:16

Neki mediji navode da će se EMA oglasiti već sutra, a neki da će to biti u četvrtak

Nakon što su danas poslijepodne Njemačka, Italija i Francuska iz mjera opreza donijele odluke o privremenoj obustavi cijepljenja cjepivom AstraZeneca i austrijski Nacionalni stožer za cijepljenje u Beču večeras je sazvao hitnu video konferenciju. Kako su kasno navečer izvijestili austrijski mediji, unatoč europskom trendu sve brojnijih obustava cijepljenja AstraZenecom, koje su već provele 17 od 27 zemalja članica Europske unije, Austrija i dalje nastavlja s cijepljenjem.

I to na temelju današnje „privremene preporuke“ Nacionalnog stožera, koji je u svom priopćenju jasno dao na znanje da nema dovoljno podataka kako bi mogao dati „konačnu preporuku“. Stoga preporuka Stožera glasi: privremeno nastaviti cijepljenje AstraZenecom dok svoj stav o (ne)sigurnosti tog cjepiva ne iznese Europska agencija za lijekove (EMA). A to znači da se od Agencije očekuje nova procjena postoji li ili ne uzročna veza između tog cjepiva i prijavljenih slučajeva krvnih ugrušaka u više zemalja članica Europske unije i šire.

Neki mediji navode da će se EMA oglasiti već sutra, a neki da će to biti u četvrtak. „Moj pristup je uvijek da eksperti trebaju odlučiti“, rekao je austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober. Anschober je istaknuo kako je nužno, što je moguće brže izreći jasan stav za „zajedničko europsko postupanje“.

„Jednostrani nacionalni postupci u tom slučaju nisu ni učinkoviti niti ulijevaju povjerenje“, poručio je. Anschober je napomenuo kako odluke moraju počivati na podacima i činjenicama, a da trenutačno nema dokaza da je cjepivo AstraZeneca u uzročnoj vezi s prijavljenim slučajevima tromboembolije, koji se mogu pojaviti i kod osoba koje nisu cijepljene.

Suprotno Anschoberovom kritičnom gledanju na nacionalne odluke o obustavi cijepljenja cjepivom AstraZeneca, koje su već preplavile EU, čelnik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Norbert Hofer je zatražio da i Austrija hitno obustavi cijepljenje AstraZenecom, jer se radi o ljudskim životima. U Austriji je do sada zabilježen jedan smrtni slučaj nakon cijepljenja AstraZenecom, a tri daljnje osobe cijepljene istim cjepivom su završile u bolnici s krvnim ugrušcima.

>> VIDEO Plenković o obustavi primjene cjepiva AstraZenece

Komentara 3

DU
Deleted user
09:37 16.03.2021.

Mogu oni nastaviti čime hoće, ostaje činjenica da nitko normalan u ovome trenutku neće dozvoliti da ga se cijepi tim otrovnim bućkurišem. Uz to u Austriji ionako opada broj onih koji se hoće cijepiti pa je za očekivati slijedeći Lockdown kao odgojnu mjeru ove propale austrijske vlade

Avatar BOSNAROSNA
BOSNAROSNA
15:36 16.03.2021.

gledaj cara na slici sretan ko NOVA GODINA sto je dobio vakcinu od koje ljudi umiru, sad zamislite koliko mu je zivot interesantan i ispunjen kad je odlucio da rizikuje jedan jedini zivot, mora da uziva svaki dan u zivotu ili? sta vi mislite neko mu platio ili ?

AA
aabbcc
08:18 16.03.2021.

_Koliko znam AZ se odrekla nekih provizija i dobiti, zarade na cjepivu sto im je vec u startu bio los potez i to im nece oprostiti da cjepivo bude po stvarnoj cijeni 1,28 $, bud-posto !. _Interesantno da se za skupo i umrle od Pfizerovog cjepivo nije niko zabrinuo a Norvezani su vec u startu medijski ignorisani kao da su njihovi zivoti nevazni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije