Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"novi susjed"

Austrija je za ratifikaciju Pristupnog ugovora RH i EU

\"Hrvatska – naš novi europski susjed\"
Snježana Herek/VLM
03.11.2011.
u 09:10

– Hrvatska oduvijek pripada srednjoj Europi i Europi uopće i krajnje je vrijeme da postane njenom članicom – rekao je Berlakovich

"Hrvatska – naš novi europski susjed" naziv je panel-rasprave, održane u srijedu navečer u Političkoj akademiji austrijske Narodne stranke (ÖVP) u Beču, u kojoj su sudjelovali hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i austrijski ministar poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnog gospodarstva, gradišćanski Hrvat Nikolaus Berlakovich.

Bilo je riječi o bilateralnim odnosima Hrvatske i Austrije i zajedničkim projektima, završetku hrvatskih pregovora i predstojećem potpisivanju Pristupnog ugovora RH i EU, parlamentarnim izborima u Hrvatskoj te eurokrizi.

– Ankete pokazuju da je oko 60 posto Hrvata za ulazak Hrvatske u EU – rekao je Bakota, izvijestivši nazočne o pripremama naše zemlje za punopravno članstvo te kampanji informiranja građanstva o prednostima tog članstva, koja je u tijeku.

Zahvalio je Austriji na svekolikoj i stalnoj potpori koju je pružala i pruža RH na njenom europskom putu, posebice bivšem austrijskom potkancelaru i ministru vanjskih poslova Aloisu Mocku, čiju je nazočnost u dvorani publika pozdravila burnim pljeskom, bivšem saveznom kancelaru Wolfgangu Schüsselu, bivšoj austrijskoj ministrici vanjskih poslova Ursuli Plassnik i aktualnom šefu austrijske diplomacije Michaelu Spindeleggeru.

– EU nije za Hrvatsku kratkoročan cilj nego trajna politička orijentacija – ustvrdio je Bakota. Dodao je da je naša zemlja zagovornica daljnjeg širenja EU na europski jugoistok te da će i nakon ulaska u EU zdušno i konkretno pomagati drugim zemljama JI Europe na njihovu europskom putu. Napomenuo je da je Austrija, koju s našom zemljom veže zajednička povijest i prijateljstvo, najvažniji hrvatski gospodarski partner i prvi strani ulagač u RH. Izrazio je uvjerenje da će austrijska iskustva biti od velike koristi našoj zemlji kao članici EU.

Na upit o suradnji s gradišćanskim Hrvatima Bakota je rekao da je ponosan na gradišćanske Hrvate i zajednicu suvremenih hrvatskih doseljenika u Austriji koji su "most povezivanja Austrije s Hrvatskom". Založio se je za očuvanje hrvatskog jezika u austrijskom višejezičnom prostoru.

Berlakovich je rekao da je Hrvatska kao novi europski susjed "važan dio ujedinjene Europe". Obećao je da će Austrija pomoći RH u pripremama za korištenje novca  iz fondova EU kad naša zemlja postane njezina članica. Izrazio je uvjerenje da će to biti sredinom 2013. godine, bez obzira na to tko će nakon hrvatskih parlamentarnih izbora doći na vlast u Hrvatskoj.

– Hrvatska oduvijek pripada srednjoj Europi i Europi uopće i krajnje je vrijeme da postane njenom članicom – rekao je Berlakovich, napomenuvši kako su sve političke stranke u austrijskom parlamentu za ratifikaciju Pristupnog ugovora RH i EU. Konstatirao je da se ulaskom naše zemlje u europsku obitelj Hrvatskoj i Austriji otvara prostor novim mogućnostima suradnje u budućnosti.

Govoreći o gradišćanskim Hrvatima, rekao je da će oni profitirati od ulaska Hrvatske u EU. Napomenuo je da ova etnička skupina koja na prostorima današnje Austrije živi već gotovo pet stoljeća očekuje od austrijske države veću političku potporu u očuvanju hrvatskog jezika, kao uvjeta svog opstanka. Zaključno je istaknuo da su u trenucima gospodarske i financijske krize zajedništvo i solidarnost potrebniji nego ikada prije.

– Europa je na svom, možda dosad najtežem ispitu, no euru neće doći kraj, jer je potreban Europi i jer Europa nema alternativu – ocijenio je austrijski ministar Berlakovich na dobro posjećenom panelu koji su zajednički organizirali Politička akademija ÖVP-a u Beču i Europski forum Gradišća.

Komentara 9

AA
aabbcc
10:38 03.11.2011.

. . Sada Hrvati trebaju postaviti uslov 50% otpis dugova za odrzavanje referenduma jer zasto da idu na glasanje DJABE ko BUDALE.

Avatar kobra11
kobra11
10:41 03.11.2011.

– Ankete pokazuju da je oko 60 posto Hrvata za ulazak Hrvatske u EU – rekao je Bakota, ...... Zasto se podmecu lazi

OB
-obrisani-
10:06 03.11.2011.

Referendum ce pokazati sto Hrvati o tome misle...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije