Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud PRIHVATIO iskaz silovane žene iz BiH

Australski sud: “Kapetan Dragan je ratni zločinac”

Kapetan Dragan
Arhiva VL
VL
Autor
Hrvoje Dečak
19.12.2009.
u 21:00

Sustavno zlostavljanje i ponižavanje nad onima koje je Vasiljković nastojao kazniti i podčiniti u skladu je s izraženim tužiteljevim ciljem da otjera nesrbe iz krajine, rekla je sutkinja Latham.

Australski sud utvrdio je da je 54-godišnji Dragan Vasiljković, poznatiji kao “kapetan Dragan”, ratni zločinac. Podsjetimo, on je utočište našao u Australiji, a njegovo izručenje Hrvatskoj ranije je odbijeno “jer nije bilo sigurno da bi mu se u Hrvatskoj pravedno sudilo”. Na to se žalila australska vlada.

Sada je, pak, sutkinja vrhovnog suda Novog Južnog Walesa Megan Latham izjavila da je na temelju iskaza troje vjerodostojnih i pouzdanih svjedoka utvrdila kako je Vasiljković mučio i počinio ratni zločin mučenja, izvijestio je na svojim internetskim stranicama australski list The Age.

Sutkinja je također prihvatila da je svjedokinja iz Bosne i Hercegovine na sydneyskom sudu točno identificirala Vasiljkovića kao osobu koja ju je više puta silovala u jednom hotelu u Bosni 1992. godine. Tom presudom Latham je odbila Vasiljkovićevu tužbu za klevetu protiv australskog izdavača Nationwide News, koji izdaje i list The Australian.

U neuobičajenom pravnom potezu sutkinja Latham zapravo je presudila o istinitosti svjedočenja ključnih svjedoka o Vasiljkovićevim ratnim aktivnostima i prije nego što je hrvatski kazneni sud za to imao priliku.

Sustavno zlostavljanje i ponižavanje nad onima koje je Vasiljković nastojao kazniti i podčiniti u skladu je s izraženim tužiteljevim ciljem da otjera nesrbe iz krajine, rekla je sutkinja Latham.

A jedan drugi zločinac s ovih prostora, Veselin Šljivančanin, odslužit će zatvorsku kaznu u Slovačkoj i potonja se suglasila s tim. Mediji prenose kako je Haaški sud odabrao da Šljivančanin kaznu izdržava u Slovačkoj “zbog kulturne i jezične bliskosti osuđeniku”.

Bit će smješten u posebnom krilu zatvora u Leopoldovu, gdje će odslužiti kaznu koja mu je izrečena 2007. godine. Podsjetimo, on je pravomoćno osuđen na 17 godina zatvora za pokolj na Ovčari 1991.

Također, Haaški je sud dodijelio Radovanu Karadžiću dodatnu svotu za pripremu obrane. Sudac Patrick Robinson objasnio je da bi se Karadžiću trebalo dodijeliti 7500 sati rada na pravnim poslovima vrijednima oko 165.000 eura. Suđenje Karadžiću sazvano je za 1. ožujka, nakon što mu je, zbog njegova bojkota suđenja, vijeće odobrilo dodatno vrijeme za pripremu obrane.

Komentara 89

OB
-obrisani-
15:01 22.12.2009.

bgcd- to si mislio za vas Srbocigane ,najveca govna u EU to ste vi jadna i bijedna nacija.Turska Kita vas je 500god. pravila vi ste pravi Turci ,izgledate tako ponasate se tako i kultura vam je turska.500god. svaka Srpkinja podd pasinu kitu al su se Turci radali.fuj gamad Srboturka pljuc.

OB
-obrisani-
12:28 20.12.2009.

Kamocemo-Ti Hrvat nisi,mozda imas Putonicu kao masa vas Srbocetnika da mozete u EU bez problerma,a tvoja lopovska nacija se zna i vidi po tvojim komentarima srbendo ti i bgcd ista ste ghovna.

OB
-obrisani-
12:12 20.12.2009.

Eto vam hrvati neke utehe i za vas.Rekao sud da je on zlocinac i to je to.A sad pustite coveka da na miru IGRA GOLF!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije