Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHOVNI SUD

Australski sud: Kapetan Dragan bit će izručen Hrvatskoj

kapetan Dragan
Dalibor Ravić
VL
Autor
Diana Glavina
30.03.2010.
u 09:11

Nakon odluke Saveznog suda o neizručenju Vrhovni sud Australije nakon samo 15 minuta vijećanja odlučio je da će osumnjičeni za ratne zločine ipak biti izručen Hrvatskoj.

Odlukom australskoga Vrhovnog suda, čije je vijećanje trajalo svega 15 minuta, poništena je prethodna sudska odluka prema kojoj bi izručenje 55-godišnjeg Dragana Vasiljkovića, vlasnika australske putovnice na ime Daniel Snedden, značilo slanje na “nepošteno suđenje u Hrvatskoj koja ga smatra neprijateljem i ratnim zločincem”. Prihvaćena je hrvatska žalba i Vasiljkoviću, poznatom po nadimku Kapetan Dragan, bit će suđeno prema optužnici za kršenje Ženevske konvencije dok je bio zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih snaga te da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao ratne zarobljenike, vojnike i policajce.

Instruktor golfa

Izručenje Kapetana Dragana premijerka Kosor komentirala je kao dobru vijest:

– Očekivali smo takvu odluku koja upućuje na važnu činjenicu, a to je povjerenje australskih sudbenih vlasti u naš pravosudni sustav.

Vasiljković se na početku pobune protiv samostalne Hrvatske priključio vojsci “SAO Krajine”. Prije Oluje vratio se u Australiju, čiji je državljanin pod imenom Daniel Snedden bio i prije rata, te u Perthu radio kao instruktor golfa. Uhićen je u siječnju 2006. godine na temelju međunarodne tjeralice, ali je australski Savezni sud odbio izručenje. Njegov odvjetnik Burt Walker tvrdio je da bi izručivanje državljanina Australije i Srbije bilo uvreda za australsko pravosuđe, koje mu je vojnu službu priznalo kao olakotnu okolnost, što mu hrvatsko pravosuđe neće priznati.

Arhijerej razočaran

Arhijerej Srpske pravoslavne crkve u Australiji Dragan Saracevich rekao je da je razočaran odlukom 
Vrhovnog suda.

Komentara 60

RI
Risnjak
08:26 31.03.2010.

Uh.... to bi jos moglo malo potrajati dok se Dragance sa tenkom dofura do HR, dobro nam doso sroljo napuhana !

MO
modrulj
10:21 30.03.2010.

Oooo pa i tebe \'kapetane\' ce stici pravda. Dugo te vec cekamo. Najedi se klokanovog mesa dok si jos doli jer ga kod nas dugo neces okusit (ako i ikada?) ;)

N7
No.77
20:30 30.03.2010.

Došla maca na vratanca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije