Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE HUMANI TRETMAN

Australija 'zabrinuta' zbog kineskog zatvaranja pisca optuženog za špijuniranje

Ilustracija
Foto: Getty Images
02.12.2019.
u 10:27

Okolnosti njegova pritvora uključuju povećanu izolaciju od vanjskog svijeta, s ograničenjima komunikacije s obitelji i prijateljima, nastavkom svakodnevna ispitivanja, uključujući lisice, rekla je australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne

Australija je kritizirala "kriminalno zatvaranje" kinesko-australskog pisca Yanga Hengjuna izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog njegova tretmana.

Yanga, 54, kineske vlasti drže od siječnja u Pekingu pod sumnjom za špijunažu.

Pisac i australska vlada opovrgavaju optužbe.

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne rekla je u ponedjeljak da je "vrlo zabrinuta izvješćima nakon nedavna konzularnog posjeta" Yangu.

"Okolnosti njegova pritvora uključuju povećanu izolaciju od vanjskog svijeta, s ograničenjima komunikacije s obitelji i prijateljima, nastavkom svakodnevna ispitivanja, uključujući lisice", rekla je.

"To je neprihvatljivo", istaknula je.

Ministrica je rekla da je australska vlada "opetovano pozvala kineske vlasti da objasne optužbe protiv dr. Yanga".

Također je rekla da su višekratno zahtijevali da mu budu "dopušteni osnovni standardi pravde, poštenog postupka i humanog tretmana, u skladu s međunarodnim normama".

"Vlasti nisu promijenile ponašanje prema njemu", rekla je dodajući da mu se i dalje zabranjuje kontakt s odvjetnikom i članovima obitelji.

Yang, bivši kineski diplomat i akademik koji je postao australski državljanin 2002., u svojim se člancima i blogovima na društvenim mrežama, koji imaju značajnu čitanost u Kini, zauzimao za demokratske vrijednosti i ljudska prava.

Nestao je u siječnju kad je stigao u Guangzhou iz New Yorka gdje je bio gostujući predavač na Kolumbijskom sveučilištu.

Nekoliko mjeseci kasnije Kina je priznala da ga je zatvorila.

U kolovozu su ga kineske vlasti i službeno optužile.

Ključne riječi

Komentara 2

RE
reborn
14:00 03.12.2019.

Izgleda da je bio čitan u kineskom političkom vrhu, te da im se nije svidio.... A sloboda izražavanja?!? Zaboravi, toga u Kini nema.

TO
Toni66
12:55 02.12.2019.

Australija- nmadlež ni za mudru politiku; 'zabrinuti' zbog kineskog zatvaranja pisca Kineza optuženog za špijuniranje... Da nebi bio strogo osuđen kao onaj Amerilki špijun u Americi doživotna samica 2 x3 m betonsak a prozor iza zaštita da se ne vidiidi ni komadić neba 23 sata dnevno u smici i sat vremena šetnja u večem kavezu sam bez kontakta sa bilo kime . Bitno je da ih ne zabrinjava mogučnost da ga ispituju Američkom metodom više mjeseci kao u Gwantanamu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije