Naslovnica Vijesti Svijet

Povijesno izjašnjavanje građana: 61 posto glasača za legalizaciju istospolnog braka

Više od dvije trećine od ukupno 16 milijuna australskih birača sudjelovalo je u ispitivanju. Kako je objavio australski statistički ured 61,6 posto glasača izjasnilo se za legalizaciju istospolnog braka, dok je 38,4 posto bilo protiv.
15. studenoga 2017. u 07:18 85 komentara 2267 prikaza
Većina Australaca želi da se ozakone istospolni brakovi
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/12

Većina Australaca podupire ideju da njihova zemlja postane 26. država svijeta koja će legalizirati istospolni brak, pokazalo je istraživanje provedeno na nacionalnoj razini, dok je australski premijer Malcolm Turnbull u svojoj prvoj reakciji obećao legalizaciju istospolnog braka do kraja ove godine.

SLAVLJE U BERLINU Krelle i Mende rekli sudbonosno 'da': sklopljen prvi istospolni brak u Njemačkoj

"Oni su izglasali 'da' za poštenje, za privrženost, za ljubav", kazao je australski premijer u televizijskom obraćanju na nacionalnoj televiziji nakon objave rezultata ispitivanja koje je proveo Australski ured za statistiku. 

"Moramo poštovati glas naroda...Pitali smo ih za mišljenje i oni su nam ga dali. Ono je nedvosmisleno i ono je većinsko", kazao je premijer.

On je istaknuo kako je posao vlade "da to i ostvari" te je ponovio ranije obećanje da će odgovarajući zakon biti usvojen u parlamentu "prije Božića".

Više od dvije trećine od ukupno 16 milijuna australskih birača sudjelovalo je u ispitivanju. Kako je objavio australski statistički ured 61,6 posto glasača izjasnilo se za legalizaciju istospolnog braka, dok je 38,4 posto bilo protiv. 

Iako ispitivanje nije zakonski obvezujuće vlada se obvezala da će njegove rezultate ugraditi u zakon o istospolnom braku koji bi mogao biti legaliziran do Božića.

Sudjelovanje u ispitivanju, koje je provedeno poštom, nije bilo obvezujuće, za razliku od sudjelovanja na izborima u kojima se nesudjelovanje kažnjava.

Prošloga je tjedna statistički ured ocijenio da je više od 12,3 milijuna ljudi ili 77 posto birača sudjelovalo u ispitivanju.

Gay parovi Utjecaj na djecu Otkriće sociologinje s Katoličkog sveučilišta o istospolnim i raznospolnim obiteljima parada ponosa Srbija Beogradsku Paradu ponosa podržala i premijerka Ana Brnabić Gay turisti LGBT turisti Gay turisti rudnik su zlata. Zašto smo ih zanemarili?
Njega kose
BUDI DIVA
U Novoj godini zablistaj poput holivudske zvijezde: Kako uz male trikove do idealne frizure za najluđu noć

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar dr. Evil
  dr. Evil:

  Sve pedere treba smjestiti na jedan otok da se razmnožavaju.

 • barbaboro:

  Nažalost, čini se naša, kršćanska, civilizacija odlazi lijepo u tri p.m.

 • iron.hide.54966:

  Mogu to zvati kako god žele ali to nije brak i nikad neće biti.