Naslovnica Vijesti Hrvatska

Australci će izručiti Kapetana Dragana Hrvatskoj

Odlučila je to australska vlada i premijerka Julia Gillard koje bivši zapovjednik paravojnih snaga Vasiljković nije uspio uvjeriti da bi trebao biti zadržan u toj zemlji
16. studenoga 2012. u 15:24 18 komentara 450 prikaza
\'File picture shows former Serb commander Dragan Vasiljkovic in Knin, Croatia in February 1993. A former Serb commander, now an Australian citizen, charged with war crimes committed during Croatia\'s
Foto: Reuters/Pixsell

Ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji pod nadimkom Kapetan Dragan, bit će izručen Hrvatskoj. Odlučila je to australska vlada i premijerka Julia Gillard koje bivši zapovjednik paravojnih snaga Vasiljković nije uspio uvjeriti da bi trebao biti zadržan u toj zemlji, javlja The Australian.

Podsjetimo, postupak izručenja Hrvatskoj pokrenuo je prije dvije godine australski vrhovni sud, a u petak ga je odobrio ministar unutarnjih poslova Jason Clare.

– Hrvatsko pravosuđe želi ispitati Vasiljkovića u vezi s ratnim zločinima počinjenim tijekom rata na tlu Hrvatske. Ministar je pri donošenju odluke razmotrio argumente Vasiljkovićeve obrane i akta o izručenju – potvrdio je glasnogovornik australskog ministarstva unutarnjih poslova.

Australski mediji javljaju da će Kapetan Dragan, koji se u toj zemlji skrivao pod imenom Daniel Snedden i kojem je pravno pomoć pružao jedan od najpoznatijih stručnjaka za međunarodno pravo u SAD-u, žalbu na odluku o izručenju moći uložiti još samo jednoj instanciji.

Odluka o izručenju izazvala je velik interes australske javnosti jer ta zemlja prvi put u svojoj  povijesti izručuje nekoga koga se tereti za ratne zločine.

 >>Kapetan Dragan nada se slobodi i moli pomoć Srbije

 

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas