Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJANMAR

Aung San Suu Kyi osvojila većinu u parlamentu, može birati predsjednika

Aung San Suu Kyi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.11.2015.
u 08:07

Aung San Suu Kyi ne može sama postati predsjednicom, ustav to zabranjuje

Stranka mjanmarske aktivistice Aung San Suu Kyi dostigla je danas apsolutnu većinu u parlamentu i moći će formirati vladu, pokazali su službeni rezultati objavljeni pet dana nakon parlamentarnih izbora na kojima se dogodio povijesni zaokret. Danas je dosegnut prag koji omogućuje Nacionalnoj ligi za demokraciju da bude u većini u oba doma, unatoč prisustvu četvrtine vojnih zastupnika.

Prema rezultatima izbornog povjerenstva koje još nije potpuno završilo prebrojavanje, Liga je osvojila 348 od 657 mjesta.

"Bit će to doista parlament kojim dominira Liga, moći će usvojiti sve zakone koje žele i neće morati formirati koaliciju", analizira stručnjak Richard Horsey.

Stranka će moći birati i predsjednika, ali Aung San Suu Kyi, koja je godinama bila u kućnom pritvoru koji joj je nametnula vojska, ne može sama postati predsjednicom. Naime, ustav to zabranjuje osobama čija su djeca rođena u inozemstvu, a oba njezina sina rođena su u Velikoj Britaniji. Međutim, Aung San Suu Kyi poručila je da će unatoč tome voditi zemlju ako njezina stranka pobijedi.

Nasljednici vojnog režima imat će i dalje političku snagu u zemlji zbog 25 posto vojnih zastupnika u parlamentu i činjenici da šef vojske ima ovlasti imenovati neke ključne ministre, poput ministra unutarnjih poslova i obrane.

Analitičar Richard Horsey smatra da će se u prijelaznom razdoblju "dama iz Yangona" morati pobrinuti da sve snage "drži na okupu" i biti diplomatkinja s vojnicima.

Ona se prvi put nalazi u nadmoćnom položaju u odnosu na one koji su je držali 15 godina u kućnom pritvoru.

Aung San Suu Kyi već je pozvala mianmarskog predsjednika i šefa vojske na razgovore. Na pobjedi na, kako se vjeruje, prvim slobodnim izborima u Mjanmaru u 25 godina, već su joj čestitali glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i američki predsjednik Barack Obama. Ban je izrazio žaljenje što mnogi birači iz manjinskih zajednica nisu imali pravo na glasanje i kandidiranje, prenijela je njegova glasnogovornica Stephane Dujarric. 

– Mnogo napornog rada preostaje na demokratskom putu Mjanmara – rekla je.

>> Novi put Burme - Mjanmar pred vratima demokracije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije