Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUNK'ART

Atomsko sklonište Envera Hoxhe pretvoreno u muzej

Bunk'art
Foto: Facebook/Bunk'art
1/7
20.11.2016.
u 11:43

Živeći u paranoji od vanjske agresije, Enver Hoxha dao je sagraditi više od 700.000 bunkera, od kojih su neki otvoreni zadnjih godina

Atomsko sklonište podignuto usred Tirane za vrijeme albanskog diktatora Envera Hoxhe - koji je širom zemlje dao sagraditi više od 700.000 bunkera - pretvoreno je u muzej i otvoreno ovaj vikend javnosti.

"Muzej je posvećen tisućama žrtava komunizma, strijeljanima ili preminulima u radnim logorima", izjavio je albanski premijer Edi Rama nakon razgleda u subotu.

Iskopan početkom osamdeseth godina, bunker od oko 1000 četvornih metara povezan je s nekoliko podzemnih galerija koje prolaze ispod glavnog grada Albanije.

Zidovi i strop širine 2,4 metara, trebali su se oduprijeti nuklearnom napadu.

Uz panoe na kojima se mogu pročitati detalji o djelovanju tajne policije Sigurimi, portreti žrtava prekrivaju unutrašnjost kupole na ulazu u bunker.

Posjetitelji će moći vidjeti i stolove s prislušnim uređajima ili prostoriju za emitiranje gdje su izložena komunikacijska pomagala iz tog doba.

Živeći u paranoji od vanjske agresije, Enver Hoxha (1944.-1990.) dao je sagraditi više od 700.000 bunkera u cijeloj zemlji, od kojih su neki otvoreni zadnjih godina.

Više od 100.000 Albanaca pogubljeno je, zatočeno ili poslano u radne logore pod Hoxinim komunističkim režimom.

Albanski parlament izglasao je u svibnju 2015. zakon o otvaranju arhiva Sigurimija.

>> Ministar Koka više neće popuštati zlostavljačima i medvjedu alkoholičaru daje slobodu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije