Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjesto dva dana

Astronauti prvi put putovali 6 sati, na ISS se ukrcali iznad Hrvatske

astronauti
Reuters/PIXSELL
29.03.2013.
u 08:00

Na prijašnjim putovanjima letjelice bi 30 puta obišle Zemlju prije pristajanja na ISS-u, dok je ovaj put Soyuzu trebalo samo četiri puta i zato je putovanje umjesto dva dana trajalo šest sati.

Dva ruska kozmonauta i jedan američki astronaut u rekordnom su roku od samo šest sati stigli na Međunarodnu svemirsku postaju, a ukrcali su se na ISS točno iznad Hrvatske, čuje se na snimci koju je objavio Reuters.

Ruskoj raketi Soyuz u ubrzanom letu trebalo je samo šest sati, iako su ranije putovanja trajala dva dana, kako bi s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu na ISS dovezla Pavela Vinogradova, Aleksandra Misurkina i Chrisa Cassidyja. Prije leta kraću rutu je tri puta uspješno testirala ruska teretna svemirska letjelica Progress.

Na prijašnjim putovanjima letjelice bi 30 puta obišle Zemlju prije pristajanja na ISS-u, dok je ovaj puta Soyuzu trebalo samo četiri puta i zato je putovanje astronauta i kozmonauta trajalo toliko kraće, piše France24.

Na međunarodnoj svemirskoj postaji trojac se pridružio Kanađaninu Chrisu Hadfieldu, Amerikancu Tomu Marshburnu i Rusu Romanu Romanenku. Očekuje se da će trojac na ISS-u ostati pet mjeseci.

>>Pogledajte kako izgleda odlazak frizeru u svemiru!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije