Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zveckanje žetona

Astrofizičarka, hokejašica i pravnica na pokeru zgrću milijune!

poker
Foto: Neil Stoddart
1/5
28.10.2012.
u 15:36

Karijere su zamijenili kartaškom igrom u kojoj katkad dobivaš, a katkad gubiš
– sve. No, njima sasvim dobro ide...

Zveckanje žetona, napetost i blefiranje njihova su strast, no mozak je gospodar operacije. Psihologija, matematika i statistika igraju najveću ulogu, sreće je samo 20 posto, a u samo nekoliko dana osvajaju se i milijuni eura. Tako barem kažu profesionalci koji su svoje karijere astrofizičara, pravnika i olimpijskih sportaša zamijenili igranjem kartaške igre – pokerom.

Bogataš na biciklu

Turniri su, naravno, najveći izazovi. Na njima se skuplja pokeraška svita, vrti najviše novca i crpi najviše energije, a jedan takav, European Poker Tour u organizaciji prestižne kuće PokerStars, okupio ih je u San Remu, talijanskom gradu koji tradicionalno organizira turnir koji je među najjačima u Europi.

Iza Bertranda Grospelliera, koji je u svijetu ove kartaške igre poznatiji kao ElkY, stoji zarada od deset milijuna dolara. Tridesetjednogodišnji Francuz, koji je karijeru počeo igranjem videoigrica, što je čest slučaj kod profesionalnih igrača, sve što ima duguje pametnom igranju karata. Činjenica da je osvojio 60.000 eura u nekoliko tjedana na online turniru, deset manje od svog trenera Eugena Katchalova, zbog čega je vozio sto kilometara na biciklu od Cannesa do San Rema jer je izgubio okladu, govori o njegovim svakodnevnim prihodima. No, u ovoj se igri nekada i gubi, a za dugoročan opstanak na pokeraškoj sceni najvažnije su vještine.

– Pratim poteze protivnika, odmjeravam mogućnosti i donosim odluke pod pritiskom. Također, mogu se usredotočiti na obavljanje više radnji istodobno. Tako sam postavio svjetski rekord u online pokeru igrajući za 63 stola u jednom satu – kaže taj milijunaš na biciklu. 
Texas Hold’em, pokeraška igra za koju vrijedi i izreka da se može naučiti u jednoj minuti, ali se usavršava cijeli život, bila je tjedan dana okupacija oko 800 strastvenih igrača spremnih da izgube ili dobiju sve. Prosječno se za stolom sjedi i do 12 sati, a utrnulu kralježnicu i bol u leđima otklanjaju maserke plaćene i od 50 do 100 eura za 15-minutnu uslugu. Traje to šest dana u tjednu, ali nagrada od gotovo 800.000 eura prevelik je ulov da bi se odustalo.

U još uvijek muškom svijetu zabave i zarade, žetonima su zazveckale i tri žene. Ne manje poznate, ali ni manje bogate: Olivia Liv Boeree, Vanessa Rousso i Fatima Moreira de Melo iza sebe imaju zavidne karijere, no poker je ovim ženama na prvome mjestu. Astrofizičarka Liv svoju je sreću okušala 2010. kada je s nepunih 30 godina postala milijunašica. 
– Najviše što sam osvojila u pokeru bilo je 1,25 milijuna eura na turniru u San Remu. Igram ga sedam godina i dobra sam u tome – pojašnjava ta Engleskinja. Olimpijsku karijeru i medalje Nizozemka Fatima zamijenila je unosnom zaradom, a trčanje za pakom i iscrpne treninge kartanjem. Iako je na Olimpijskim igrama s nizozemskom hokejaškom reprezentacijom pobrala sve nagrade, i broncu i srebro i zlato, na kraju je odabrala poker.

– Čekaj, zar ja zaista cijelo to vrijeme trčim za pakom!? Bilo mi je drago što smo postigle cilj, ali laknulo mi je što je sve gotovo i što mogu završiti karijeru. Iza mene su tri nastupa na Olimpijskim igrama i vjerujem da sam zaokružila karijeru. Bilo bi sjajno biti na terenu i ponovno proživjeti neke trenutke, ali više nisam uspijevala pronaći motivaciju za svakodnevno treniranje. Osjetila sam da starim i da više nemam toliko strpljenja za podređivanje momčadi. Počela sam se osjećati kao individualka. Tu na scenu stupa poker – opisuje bivša hokejašica svoje početke u kartaškim vodama.

Jednostavno se dogodilo

U online svijetu poznata kao Lady Maverick, Francuskinja Vanessa svaka dva do tri tjedna odigra neki veći turnir, za pet do deset tisuća dolara, no ako se ne igraju veći, stalno je na malim događanjima.

– Poker je igra. Ponekad igraš najbolje i dobiješ dobre karte, ali ipak izgubiš. I to je frustrirajuće. Ali s tom se frustracijom nosim bolje od prosječne osobe i to me čini profesionalcem. Nisam planirala da mi poker bude karijera, jednostavno se dogodilo, ali sam danas jako sretna i zadovoljna svojim životom. Teško mi je procijeniti koliko prosječno tjedno ili dnevno igram poker, ali recimo da to je zarada od 15 do 30 tisuća dolara mjesečno – pojašnjava pravnica.

Nijedna od zvijezda PokerStarsovog turnira nije osvojila ovaj u talijanskom kockarskom gradu. No, tako je to u pokeru. Nekad dobivaš, nekad gubiš.

Ključne riječi

Komentara 10

1J
1japan
15:58 28.10.2012.

dobra reklama za budale.........

Avatar patkovic
patkovic
16:10 28.10.2012.

zelena čojaaa je sudbina mojaaa - ipak je to bila i ostala bolest - kocka ili dodatni porez za budale

TH
thismeanswar
12:04 28.10.2012.

Astrofizičarka, hokejašica i pravnica .... Kad one ne vjeruju u bolju buducnost radom i zrtvovanjem, zasto bi onda mi? Svi na poker ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije