Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objašnjenje mira

Assad \"pregovara\" s Annanom dok traju vojni napadi

sirija
Reuters/PIXSELL
14.03.2012.
u 14:21

Diplomatska zajednica upozorava da bi se Sirija rascijepljena na razne skupine mogla spustiti na razinu balkanskih građanskih ratova

Snage lojalne sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu napale su pobunjenička uporišta u raznim dijelovima Sirije intenzivirajući tako borbu koja traje više od godinu dana, a mirovno rješenje sve je nedostižnije.

Kofi Annan, izaslanik UN-a i Arapske lige, potvrdio je da je od Damaska dobio odgovor na mirovno rješenje koje je tijekom vikenda predložio sirijskoj vlasti, javlja Reuters, ali isto tako naglasio kako će mu biti potrebna daljnja objašnjenja odgovora iz Damaska.

– S obzirom na ozbiljnu i tragičnu situaciju na terenu, potrebno je shvatiti da je vrijeme ono čega nemamo. Kao što je i sam gospodin Annan rekao, ne smije biti dopušteno da se ova tragedija odugovlači – kazao je Annanov glasnogovornik Ahmad Fawzi.

Državni mediji u Siriji optužili su "naoružane teroriste" za masakr 15 civila uključujući i djecu u jednoj od provladinih četvrti u Homsu koji je zadnjih nekoliko tjedana žarište borbi.

U sirijskom gradu Deraa na jugu zemlje, gradu u kojemu je prije više od godinu dana počeo mirni ustanak koji se poslije pretvorio u oružanu pobunu, aktivisti tvrde da su vladine snage razorile zgrade protuzračnim raketama. Prema neslužbenim izvješćima, pod tenkovskom paljbom našlo se i selo Al-Janoudieh u sjevernoj pokrajini Idlib.

Diplomatska zajednica upozorava da bi se Sirija rascijepljena na razne skupine mogla spustiti na razinu balkanskih građanskih ratova ako se ne pronađe odgovarajuće političko rješenje.

Annan je Assadu predložio mirovni plan sastavljen od pet točaka, a bliskoistočni dužnosnici tvrde da je Sirija zatražila dodatna objašnjenja mirovnog plana i daljnjih pregovora. 

– Sirijci su ozbiljno shvatili Annana. Njihov odgovor nije "ne" nego žele raspraviti neke točke koje im ne zvuče uvjerljivo... Odgovor koji smo dobili trebat će dobro proučiti – objasnio je Fawzi.

Komentara 11

VA
vatoka
16:22 14.03.2012.

Mirovno riješenje je vrlo blizu, još malo pa će zapadni plaćenici biti onemogućeni u svojim namjerama. Naravno, Amanu se to čini kao udaljavanje od riješenja koje je želio zapad.

WA
wahr
16:25 14.03.2012.

Diplomatska zajednica upozorava da bi se Sirija rascijepljena na razne skupine mogla spustiti na razinu balkanskih građanskih ratova. Dakle u prvom i drugom slucaju Gospodari Kaosa , citaj UKUSA, su rezhiseri.

OB
-obrisani-
15:33 14.03.2012.

Zapad zeli prekid vatre ali takav koji za pobunjenike nije obvezujuci. Zanimljivo, ne?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije