Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽESTOKA OFENZIVA

Assad: Alep korak prema kraju rata

A man rides with his daughter on a bicycle in a rebel-held besieged area of Aleppo, Syria November 23, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail
Foto: ABDALRHMAN ISMAIL/REUTERS/PIXSELL
1/7
09.12.2016.
u 07:00

Kršćani iz Alepa žele Božić dočekati u svojoj crkvi svetog Šimuna

Oslobađanje Alepa velika je pobjeda i korak prema završetku petogodišnjeg rata u Siriji, kazao je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad ističući kako oslobađanje Alepa ne znači i završetak rata, koji će trajati “sve dok potpuno ne budu poraženi i uništeni teroristi u Siriji”, obećavši skori posjet potpuno oslobođenom Alepu.

U međuvremenu sirijska vojska sa saveznicima nastavlja žestoku ofenzivu na “džepove” u istočnom dijelu grada koje još kontroliraju pobunjenici i džihadisti iz više zemalja.

Prema procjenama, pod njihovom je kontrolom ostalo samo 10 četvornih kilometara, a poznato je kako su prije ofenzive kontrolirali gotovo 90 kvadratnih kilometara teritorija. Opkoljeni i stjerani u posljednje predjele pod njihovom kontrolom u istočnom dijelu Alepa, pobunjenici su pozvali u srijedu na trenutačni petodnevni prekid vatre i evakuaciju civila.

Ubrzo im je stigao odgovor sirijske vlade da su spremni na prekid vatre pod uvjetom da se džihadisti predaju. Apelu pobunjenicima na prekid vatre pridružili su se i SAD, Francuska i Velika Britanija. I dok borbe traju, šef ruske diplomacije Sergej Lavrov sastao se s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u Hamburgu nakon što su već razgovarali u srijedu i nisu postigli nikakav napredak o planu prekida sukoba i evakuaciji pobunjenika i civila.

Američki državni tajnik Kerry, koji je već svjestan da je američka politika glede Alepa izgubljena, kazao je kako još nije kasno da se pronađe političko rješenje s Rusijom i postigne dogovor o zaustavljanju krvoprolića u Siriji. Analitičari smatraju da su to očajnički pokušaji američkog državnog tajnika da predsjednik Obama završi mandat makar samo s dogovorom o prekidu vatre.

Nakon što su vladine snage ušle u stari dio grada Alepa, 150 civila, invalida i bolesnika evakuirano je noću sa srijede na četvrtak iz bolnice u starome dijelu Alepa, što je prva veća evakuacija iz istočnog sektora koji je sirijska vojska oslobodila od džihadista.

Isto tako, oko 100 pobunjenika, sirijskih državljana, predalo se sirijskoj vojsci tražeći da se na njih primjeni zakon o aboliciji koji je izdao sirijski predsjednik Assad. Sirijski kršćani koji su morali napustiti rodni grad nadaju se da će Alep do božićnih blagdana biti oslobođen te da će Božić proslaviti u svojoj crkvi svetog Šimuna Stilita.

>> BiH ima najviše boraca ISIL-a po glavi stanovnika

Ključne riječi

Komentara 32

Avatar Proleter
Proleter
07:54 09.12.2016.

Izrael, Turska, Saudijska Arabija, Katar, SAD i Engleska morat će odgovarati za pola milijuna mrtvih u ratu u Siriji isto onako kao što je Njemačka odgovarala nakon Drugog svjetskog rata.

LU
luzer96
08:58 09.12.2016.

Pročitajte dok ne izbrišu Propagandi usprkos, teroristi u Allepu bit će poraženi na Logično.com. Tamo ćete vidjeti i djevojčicu na tri fotografije sa ''mirotvorcima bijelim šljemovima'' iz Homsa i Allepa u tri spašavanja hmmmm. Pojavila se sedmogodišnja djevojčica koja jea je tobože ubijena. Propaganda i samo propaganda. Abolirani teroristi će krenuti put Evrope pošto su im u Evropi glavni sponzori pa bi bio red da im daju i državljanstvo i boračke penzije. Pročitajte dok ne pobrišu i ne daju žuti karton

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
10:00 09.12.2016.

Uskoro u Europu stižu ucviljene vehabije nakon što su u Siriji dobili batine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije