Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreće se

Asfalt je najbolje što im se dogodilo u selu

'podravina -190810-lukavac - slatian  - damir kufner (lijevo), predsjednik mjesnog odbora Lukavac i vlasnik obrta s 12 zaposlenih na novom lukavackom asfaltu  snimio Dragutin Santosi/vecernji list
'dragutin.santosi@vecernji.net'
19.08.2010.
u 15:50

Mještani su digli glas zaprijetivši da djecu više neće puštati u školu, pa su dobili asfalt. Vjeruju da je to sad poluga razvoju.

Za tridesetak učenika i stotinjak stanovnika maloga prigradskog naselja Lukavac ova će jesen biti jedna od najljepših, jer će u školu i u grad Slatinu moći bez čizama i bez neugodne prašine. Iako je Lukavac jedno od najstarijih sela u ovome kraju, asfaltna cesta stigla je tek sada i otvorila mogućnosti za razvoj.

Svašta proživljavali

- Asfalt je nešto najbolje što mi se dogodilo od 1956. godine, otkad živim u selu. Svašta smo proživjeli. Prije se od blata nije moglo nikuda, a sada mogu ići pješice kuda god hoću. Nadam se da će s asfaltom doći i autobusna linija i trgovina, pa i sve drugo što treba stanovnicima - kaže Cvijeta Cvjetić (70) iz Lukavca.

Sve do 2008. Lukavac bi poplavila svaka veća kiša i bujica s Papuka. Stanovnici su prosvjedovali, pa su im se očistili kanali. Digli su glas i za asfalt zaprijetivši da djecu više neće puštati u školu, pa su, eto, dobili i asfalt. Prije šest godina Damir Kufner iz Slatine u Lukavcu je iskrčio šikare i zasadio hektare vinograda. Selo nekada poznato po stočarstvu danas pod vinogradima ima više od 36 hektara površina, a zbog prirodnih ljepota i drugih okolnosti smatra se perspektivnim.

- Da je u slatinskoj gradskoj vlasti prije bilo više razumijevanja, selo bi ranije doživjelo preporod. Za asfalt su stanovnici najzahvalniji županu Tomislavu Tolušiću, koji je prije dvije godine prvi put došao u selo. Pogodilo ga je kako ovdje teško žive djeca. Obećao je asfalt i ispunio obećanje. Moj obrt u Lukavcu sada zapošljava 12 stalnih radnika, a ove godine proizvest ćemo oko 200.000 litara vina.

Društvene potrebe

U selu obitelj Škorić ima farmu muznih krava s nekoliko zaposlenih, a ostali stanovnici rade u graditeljstvu i poljoprivredi. Iako je stanje teško vinogradarstvo, stočarstvo i voćarstvo ovdje će se i dalje razvijati, kaže Damir Kufner, predsjednik Mjesnog odbora Lukavac. U iduće dvije godine selo bi trebalo dobiti vodovod, a stanovnici očekuju da Grad Slatina nastavi sa započetim radovima obnove društvenog doma koji bi služio za društvene potrebe, a najviše za druženje sve većeg broja mladih. Asfaltiranje je stajalo oko 1,3 milijuna kuna koje su osigurali Grad Slatina i Virovitičko-podravska županija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije