Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR Od pet kandidata za suce prošao samo Miroslav Šeparović

Arloviću Ustavni sud ‘pobjegao’ za 3 glasa

03.04.2009.
u 20:12

Od tri slobodna mjesta za nove suce Ustavnog suda izabran je jedino Miroslav Šeparović. Naime, od ukupno pet kandidata za nove suce Ustavnog suda, potporu čak 92 zastupnika, od njih 141 koji su pristupili tajnom glasovanju, dobio je jedino Šeparović, član Središnjeg odbora HDZ-a, bivši ministar pravosuđa i bivši ravnatelj HIS-a te poznati odvjetnik.

Podijeljeni SDP
Za Šeparovića su tako glasovali zastupnici vladajuće koalicije, njih 83 (HDZ 66, HSS 6, pet ostalih manjinaca, SDSS 3, HSLS 2, i HSU 1), ali i gotovo desetak zastupnika iz redova oporbe. No bivšem zastupniku SDP-a u čak u pet mandata Mati Arloviću stolac Ustavnog suca izmaknuo je za samo tri glasa.

Naime, on je dobio 74 od potrebnih 77 glasova zastupnika. Iako nije želio komentirati činjenicu da nije dobio potreban broj glasova kao ni to hoće li se ponovno kandidirati, očito je da je Arlović izvisio zbog podijeljenog stava Kluba SDP-a, ali i činjenice da se nije želio dogovarati s HDZ-om.

Naime, esdepeovci se nisu željeli dogovoriti s većinskom strankom o izboru kandidata pa je tako fotelja ustavnog suca izmaknula Mati Arloviću, ali i Agati Račan, dosadašnjoj sutkinji koja je dobila samo 60 glasova zastupnika.

Dio esdepeovaca, kako se neslužbeno doznaje, naime, priklonio se tezi predsjednika stranke Zorana Milanovića da bivši političari ne bi trebali biti članovi Ustavnog suda iako je SDP još prošle godine za mjesto suca kandidirao Josipa Leku.

Zanimljivo, ni Željko Potočnjak, aktualni sudac Ustavnog suda, nije dobio natpolovičnu većinu saborskih zastupnika, već samo njih 50, a Milan Radaković samo 11 glasova.

Opet u izbore
U Ustavnom sudu ostala su tako slobodna dva mjesta, te će se izbor za dva suca morati ponoviti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije