Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNO ZATOPLJENJE

Arktik sve više 'gori': Izmjerena začuđujuća temperatura za ovo doba godine

Antarktika
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
28.07.2020.
u 08:45

Naime, subotnji temperaturni rekord daleko je iznad uobičajenih temperatura za ovo godišnje doba. U srpnju, koji je najtopliji mjesec na Arktiku, temperature se na Svalbardu kreću između 5 i 8 stupnjeva C.

U Svalbardu je u subotu izmjeren apsolutni temperaturni rekord koji je dosegao čak 22 stupnja Celzijusovih, a objavio je to norveški meteorološki institut.

U blizini mjesta Longyearbyen, u 18 je sati po lokalnom vremenu otočje Svalbard imalo najtopliji dan od početka mjerenja. 

Prethodni rekord dogodio se 16. srpnja 1979. godine kada je bilo izmjereno 21,3 stupnja Celzijusovih, rekao je meteorolog Kristen Gislefoss.

Otočje poznatije po imenu Spitzberg nalazi se 1.000 kilometara od Sjevernog pola, piše portal Srbijadanas.

Naime, subotnji temperaturni rekord daleko je iznad uobičajenih temperatura za ovo godišnje doba. U srpnju, koji je najtopliji mjesec na Arktiku, temperature se na Svalbardu kreću između 5 i 8 stupnjeva C.

Znanstvenici upozoravaju na to da se Arktik zagrijava dva puta brže od ostatka planete.

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Edgedancer
Edgedancer
10:28 28.07.2020.

Ciklički procesi.

SI
sisavac
08:57 28.07.2020.

a što se dogodilo 79-e, da je bilo tako toplo...?

MP
Miroslav.P
09:26 28.07.2020.

Ovo je vise nego odlicno za Rusiju.imat ce uskoro plovni put i 80% Artika a sav lezi na plinu. Mislim da imaju jos tri zemlje prava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije