Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalno zatopljenje

Arktički led dosegnuo je najniži zimski rekord u povijesti!

Led topljenje Antarktik
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
21.03.2015.
u 17:26

Znanstvenici upozoravaju da bi ljetni led oko Arktika mogao bi u potpunosti nestati u drugoj polovici stoljeća.

Arktički led ove zime je na rekordno niskoj razini koja nije zabilježena sve od 1979. godine otkako se počelo s bilježenjem širenja leda oko Sjevernog ledenog mora.

Njegov dosad najmanji volumen novi je znak dugoročnih klimatskih promjena, poručuju iz NSIDC-a. 

Prema godišnjim mjerenjima led koji pluta Arktikom dosegao je svoj maksimum od 14,5 milijuna kvadratnih kilometara 25. veljače, a s dolaskom proljeća očekuje se da će se ta površina drastično smanjiti zbog ubrzanog otapanja leda. 

Vodeći se time na UN-ovom panelu o klimatskim promjenama znanstvenici su upozorili da je otapanje ledenjaka povezano s globalnim zatopljenjem. Ukoliko se tako nastavi ljetni led oko Arktika mogao bi u potpunosti nestati u drugoj polovici stoljeća. 

UN-ova Svjetska meteorološka organizacija dodala je da je proteklo ljeto bilo najtoplije od kada su mjerenja počela u 19. stoljeću.

>>Bitka za Arktik: Na pomolu je novi sukob sila

>>Ekstremno vrijeme bit će sve češće. Ovo je globalno zatopljenje 'u akciji'

Komentara 5

HO
homofob
18:51 21.03.2015.

Dezinformacije i lazi!

FR
Freedooom
07:32 22.03.2015.

Prosto da nemoze biti prostije! Svjetske kompanije nafte, rade na tome da se led otopi da bi crpili naftu ispod leda. Poznato je da se moze manipulirati vremenom i izazvati umjetne klimatske promjene. Posipanjem odredjenih ckemikalija u zraku a koje su pune aluminija (otrovna) dolazi se do zeljenih rezultata. Druga mogucnost je harp ili orgon technologie.

LA
Lavica7
21:22 22.03.2015.

Ima li nafte ispod Leda?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije