Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Arhiv preplatio program za arhiviranje 1,3 milijuna kuna

Hrvatski državni arhiv raskinuo je ugovore s tvrtkom Avicena Software koja mu je izradila nacionalni arhivski informacijski sustav Arhinet te cijeli slučaj prijavio Državnom odvjetništvu zbog sumnje da je tim ugovorima oštećen državni proračun za nekoliko milijuna kuna...
08. srpnja 2014. u 18:00 1 komentara 2650 prikaza
Ivana Perić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Hrvatski državni arhiv raskinuo je ugovore s tvrtkom Avicena Software koja mu je izradila nacionalni arhivski informacijski sustav Arhinet te cijeli slučaj prijavio Državnom odvjetništvu zbog sumnje da je tim ugovorima oštećen državni proračun za nekoliko milijuna kuna.

Putni troškovi

Avicena Software dobila je ukupno od 2006. do 2014. preko Arhineta 9,3 milijuna kuna. Za razvoj i izradu novih modela Arhineta HDA je Aviceni platio 2,25 milijuna kuna, a za konzultantske usluge, putne troškove i naknade za suvlasništvo nad Arhinetom dodatnih 4,2 milijuna kuna. Usto su i svi područni državni arhivi Aviceni plaćali održavanje sustava, a za to su ukupno platili 2,8 milijuna kuna.

Iako je prvi ugovor HDA i Avicene potpisan još 2006., do njegova raskida, kao i ostalih ugovora, dolazi tek ove godine kada novoimenovana ravnateljica Arhiva Vlatka Lemić naručuje procjenu vrijednosti Arhineta od ovlaštenog stalnog sudskog vještaka koji je utvrdio da su izrada, razvoj i implementacija tog sustava (koji su plaćeni 2,25 milijuna kuna) preplaćeni čak 1,3 milijuna kuna. U HDA navode da je vještak našao i tehničke manjkavosti te propuste u realizaciji Arhineta. No osim toga što je sustav preplaćen, u HDA, ali i u nadležnom Ministarstvu kulture, smatraju da je državni proračun oštećen i aneksom ugovora između Arhiva i Avicena Softwarea iz 2007. kada je suvlasništvo nad Arhinetom između njih podijeljeno pola-pola. Na osnovi tih 50 posto suvlasništva nad Arhinetom Aviceni je pripalo i pravo na naknadu za korištenje tog programa.

U HDA tvrde da je ta tvrtka za održavanje sustava i od korisničkih naknada svih arhiva u Hrvatskoj uprihodovala, primjerice u 2013. godini, mjesečni iznos od 130.000 kuna. Isto tako navode da su pokušali s Avicenom izmijeniti postojeće ugovorne odnose, no ta tvrtka na to nije pristala pa su ugovore raskinuli. Od državnih tijela kaznenog progona još nisu, kažu, dobili očitovanje o cijelom slučaju Arhinet, no pokrenuli su građanskopravnu parnicu s Avicenom te najavljuju da će tražiti povrat preplaćenog novca. U Ministarstvu kulture rekli su da su zatražili i pravnu analizu nezavisnog pravnog stručnjaka koji je potvrdio nalaz stalnog sudskog vještaka. Vlasnik Avicena Sofwarea Hrvoje Čabrajić kaže da ugovori njegove tvrtke s HDA nisu štetni, kako je Avicena samostalno izradila softver Arhinet i da se odrekla 50-postotnog suvlasništva nad tim programom u korist HDA.

– Taj je program naše intelektualno vlasništvo. To nije štetan ugovor za HDA nego za nas – kaže Čabrajić. Ustupanje suvlasništva nad Arhinetom objašnjava željom da bude korektan prema Hrvatskom državnom arhivu. O mišljenju sudskog vještaka Čabrajić kaže da mu se taj vještak nije ni obratio kad je radio svoju procjenu.

Neprihvatljivi uvjeti

– Treba u ovoj priči znati cijeli razvoj Arhineta, mi smo taj program dodatno razvijali četiri puta, a to je zapravo svaki put značilo izradu novog programa – objašnjava Čabrajić. Kaže da nije pristao na ponuđene izmjene ugovora jer su mu uvjeti bili neprihvatljivi. A uvjeti su bili, kaže, da se odrekne suvlasništva nad Arhinetom i da se mjesečni iznos koji dobiva smanji na 30.000 kuna te da ugovor traje godinu dana bez jamstva da će biti produžen. Čabrajić tvrdi i da je sadašnja ravnateljica HDA Vlatka Lemić osobno vodila projekt Arhinet i kako je znala svaki detalj tog projekta, koji je pokrenut u vrijeme bivšeg ravnatelja Stjepana Ćosića.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja