Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skup u Hrvatskoj komori arhitekata

Arhitekti traže novi sustav prostornog uređenja

30.11.2023.
u 07:36

Održan je stručni skup „PREMA NOVOM SUSTAVU PROSTORNOG UREĐENJA“ koji se ove godine održao 29.11.2023., u prostoru Hrvatske komora arhitekata, Zagreb, povodom Svjetskog dana urbanizma u organizaciji Odbora za urbanizam i Odbora za zakonodavstvo Hrvatske komore arhitekata

Uvodne pozdrave na početku stručnog skupa dali su predsjednica HKA, Rajka Bunjevac, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Luka Korlaet i potpredsjednik Vlade, ministar Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić.

Predsjednica HKA, Rajka Bunjevac istaknula je da arhitekti, žele aktivno sudjelovati u kreiranju novog zakonskog prijedloga, kako bi na vrijeme usmjerili njegova polazišta ka novom, suvremenom sustavu prostornoga uređenja, iz razloga što arhitekti imaju jedinstvena znanja o suvremenim znanstvenim dostignućima i aktualnim tendencijama u upravljanju prostorom. Isto tako, dobro poznaju europske dokumente koje smo kao zemlja članica EU svi prihvatili i znaju kako se druge zemlje odnose prema svom prostoru. Arhitekti duboko vjeruju da naša zemlja zaslužuje bolje od ovoga što nam je sada propisano, te bi upravo ovaj stručni skup, ističe Rajka Bunjevac, trebao biti forum za izmjenu ideja, iskustava i inspiracije kako bismo zajedno stvorili prostor koji će odražavati naše vrijednosti i zadovoljiti potrebe sadašnjih i budućih generacija.

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Luka Korlaet istakao je da je 10 točaka arhitektonske struke za novi sustav prostornog uređenja kao polazišta za novi zakon o prostornom uređenju jako dobro izrađeno polazište za izradu novog zakona te da je podrška Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine neophodna, baš kao što je Grad Zagreb ima u cjelokupnom projektu obnove Grada Zagreba nakon potresa.

Potpredsjednik Vlade, ministar Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić najavio je izradu novog Zakona o prostornom uređenju kao i da Ministarstvo daje podršku struci, te da procesi prostornog planiranja i realizacije investicija moraju biti transparentni i jasni za sve dionike. Ministar Bačić najavio je također i da će se do kraja godine krenuti u osnivanje radne skupine za izradu prijedloga nacrta zakona u koju će se uključiti i predstavnici Hrvatske komore arhitekata.

U raspravi kroz tri tematska bloka sudionici skupa predstavljena su strukovna polazišta Hrvatske komore arhitekata za novi Zakon o prostornom uređenju (sažeta u Deset točaka arhitektonske struke za novi sustav prostornog uređenja).

U prvom bloku, Kvaliteta prostora / kvaliteta planiranja, Nikša Božić (Odbor za urbanizam HKA) kao uvodničar predstavio je polazišta usmjerena na ostvarivanje kvalitete prostora, participaciju javnosti u postupcima izrade prostorno-planskih dokumenata te mjere poticanja arhitektonske uspješnosti kroz afirmaciju provođenja urbanističko-arhitektonskih natječaja. Moderatorica panela bila je Kristina Perkov (Odbor za zakonodavstvo HKA), a sudionici panela: Luka Korlaet (Grad Zagreb), Roman Šilje (UHA), Ingrid Gojević (MPGI) i Luka Krstulović (Odbor za zakonodavstvo HKA).

U drugom bloku, Interdisciplinarnost i integralni pristup u planiranju, standardi planiranja, Nikša Božić (Odbor za urbanizam HKA) kao uvodničar predstavio je načela integralnog pristupa i interdisciplinarnosti u prostornom planiranju, potreba uvođenja manje složenih procedura izrade prostornih planova kojima bi se mogao ostvariti pomak od statičkog ka dinamičnom planiranju koje može pratiti društveni i gospodarski razvoj. Istakli su se također izazovi uvođenja standardizacije u prostornom planiranju. Moderatorica panela bila je Gorana Ljubičić (Odbor za urbanizam HKA), a sudionici panela su Sandra Jakopec (UHU), Dražen Arbutina (TVZ), Tamara Mihinjač Pleše (UHU),

U trećem bloku, Sustav prostornog planiranja i instrumenti provedbe, Nikša Božić (Odbor za urbanizam HKA) kao uvodničar predstavio je temu Sustavi planiranja u odnosu na razine prostornih planova, izazovi u sustavu urbanističkog planiranja, problematika neadekvatnog sustava praćenja stanja u prostoru kao i neadekvatni instrumenti provedbe prostornih planova. Moderatorica panela bila je Jelena Borota (Odbor za urbanizam HKA), a sudionici panela bili su: Bojan Linardić (MPGI-ZPR), Hrvoje Vidović (UHU), Željka Kučinić (ZZPUZZ / HKA) i Željko Matijašec (Grad Zagreb).

Stručni skup „PREMA NOVOM SUSTAVU PROSTORNOG UREĐENJA“ uz zahvalu svima koji su sudjelovali u organizaciji i pratili skup danas, zaključili su predsjednica HKA, Rajka Bunjevac i predsjednik Odbora za urbanizam HKA, Nikša Božić citatom iz Strategije prostornog uređenja RH: U provedbi Strategije planira se kontinuirana suradnja sa znanstvenom i stručnom zajednicom vezana uz daljnji razvoj i utvrđivanje metoda, kriterija i standarda prostornog planiranja i praćenja stanja u prostoru, a osobito praćenja dinamičkih promjena koje brzo mijenjaju prostorno-razvojni kontekst i zahtijevaju pravodobno utvrđivanje novih načina djelovanja.

Istaknuli su također da se nadaju kako će ova strukovna polazišta za novi Zakon o prostornom uređenju (sažeta u Deset točaka arhitektonske struke za novi sustav prostornog uređenja) predstaviti dobar temelj da se kroz stručnu diskusiju i dijalog s predstavnicima nadležnog ministarstva utvrdi zajednički okvir suradnje na izradi novih zakonodavnih rješenja u području prostornog uređenja.

Program je bio održan uživo sa 50 prisutnih sudionika i online u realnom vremenu sa 300 prisutnih sudionika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije