Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko otkriće

Arheolozi slučajno pronašli ostatke velike gotičke crkve u Zrinu

'zrin_vlm_sis_030913'
VLM
04.09.2013.
u 10:06

Tijekom naručene obnove srušenog sakralnog objekta župe, naišli na jedan mnogo stariji

Upravo završavaju istražni i zaštitni arheološki radovi na ostacima monumentalne gotičke crkve u Zrinu. Riječ je o senzacionalnom nalazu sisačkih arheologa, jer se za postojanje takve crkve dosad nije ni znalo, a njeni su ostaci pronađeni - posve slučajno.

Uz ostale objekte Zrina, 1943. godine je srušena i spaljena i tamošnja župna crkva Našašća Svetog Križa. Budući da je Sisačka biskupija odlučila vratiti sakralni identitet i važnost tom povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin, odlučila je obnoviti crkvu.

Dugačka 28 metara

Kako je priopćeno iz Sisačke biskupije, u suradnji s biskupijskim Uredom za kulturu, naručeni su od Gradskog muzeja u Sisku predhodni istražni arheološki radovi. Na golemo iznenađenje arheologa, već na početku radova pronađeni su ostaci goleme gotičke crkve s obalnom apsidom i pojačanim kontraforima iz predturskog vremena.

– Uz temelje crkve, pronađeni su i ostaci gotičkog prozora, podnice druge crkve s tragovima požara te detalji gotičkih ukrasa. Na više su razina pronađeni i grobovi s ljudskim kostima pa će se tek detaljnom laboratorijskom analizom ustanoviti iz kojeg razdoblja potiču. Upravo obavljamo završno snimanje i fotografiranje, dio je nalaza otvoren za prezentaciju i zaštićen, a cjelokupna konzervacija mora biti obavljena prije zime - rekla je arheologinja Ivana Boras.

Dar za obljetnicu

Kamena crkva je bila dužine čak 28 metara, širina broda je bila 14, a najširi dio sa sahristijom i zvonikom iznosio je 19 metara. Veličina crkve, tvrde stručnjaci, nedvosmisleno svjedoči o velikoj važnosti Zrina u srednjovjekovnoj povijesti Hrvatske.

Orkriveni ostaci gotičke crkve prvi će puta biti prezentirani hodočasnicima, koji će 15. rujna doći u Zrin, kako bi tamo obilježili 70. obljetnicu protjerivanja i stradanja stanovnika Zrina, te 505. obljetnicu rođenja velikog hrvatskog državnika i vojskovođe Nikole Šubića Zrinskog, koji je u tom mjestu rođen 1508. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije