Naslovnica Vijesti Hrvatska

Arheolozi slučajno pronašli ostatke velike gotičke crkve u Zrinu

Tijekom naručene obnove srušenog sakralnog objekta župe, naišli na jedan mnogo stariji
04. rujna 2013. u 10:06 0 komentara 56 prikaza
'zrin_vlm_sis_030913'
Foto: VLM

Upravo završavaju istražni i zaštitni arheološki radovi na ostacima monumentalne gotičke crkve u Zrinu. Riječ je o senzacionalnom nalazu sisačkih arheologa, jer se za postojanje takve crkve dosad nije ni znalo, a njeni su ostaci pronađeni - posve slučajno.

Uz ostale objekte Zrina, 1943. godine je srušena i spaljena i tamošnja župna crkva Našašća Svetog Križa. Budući da je Sisačka biskupija odlučila vratiti sakralni identitet i važnost tom povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin, odlučila je obnoviti crkvu.

Dugačka 28 metara

Kako je priopćeno iz Sisačke biskupije, u suradnji s biskupijskim Uredom za kulturu, naručeni su od Gradskog muzeja u Sisku predhodni istražni arheološki radovi. Na golemo iznenađenje arheologa, već na početku radova pronađeni su ostaci goleme gotičke crkve s obalnom apsidom i pojačanim kontraforima iz predturskog vremena.

– Uz temelje crkve, pronađeni su i ostaci gotičkog prozora, podnice druge crkve s tragovima požara te detalji gotičkih ukrasa. Na više su razina pronađeni i grobovi s ljudskim kostima pa će se tek detaljnom laboratorijskom analizom ustanoviti iz kojeg razdoblja potiču. Upravo obavljamo završno snimanje i fotografiranje, dio je nalaza otvoren za prezentaciju i zaštićen, a cjelokupna konzervacija mora biti obavljena prije zime - rekla je arheologinja Ivana Boras.

Dar za obljetnicu

Kamena crkva je bila dužine čak 28 metara, širina broda je bila 14, a najširi dio sa sahristijom i zvonikom iznosio je 19 metara. Veličina crkve, tvrde stručnjaci, nedvosmisleno svjedoči o velikoj važnosti Zrina u srednjovjekovnoj povijesti Hrvatske.

Orkriveni ostaci gotičke crkve prvi će puta biti prezentirani hodočasnicima, koji će 15. rujna doći u Zrin, kako bi tamo obilježili 70. obljetnicu protjerivanja i stradanja stanovnika Zrina, te 505. obljetnicu rođenja velikog hrvatskog državnika i vojskovođe Nikole Šubića Zrinskog, koji je u tom mjestu rođen 1508. godine.

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.