Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Arheolozi na Pompejima pronašli ostatke ljudi stradalih u erupciji vulkana prije 2000 godina

Talijansko ministarstvo kulture objavilo je kako su kosti i zubi preminulih muškaraca sačuvani
23. studenoga 2020. u 12:39 1 komentara 1115 prikaza
Foto: LiveLeak

Tijekom nedavnih arheoloških iskopa nadomak vulkana Vezuva, istraživači su pronašli dva potpuno karbonizirana leša za koje vjeruju da su nastradala tijekom strašne erupcije koja je prije 2000 godina potpuno uništila grad Pompeji.

Talijansko ministarstvo kulture objavilo je da je riječ o dva muška tijela od kojih je jedan pripadao višem sloju društva i umro je u dobi između 30 i 40 godina dok je drugi vjerojatno bio rob i imao je izemđu 18 i 23 godine. Do tih spoznaja arheolozi su došli istraživanjem malenih ostataka odjeće, navodi SkyNews.

Ostaci su pronađeni u podzemoj komori smještenoj 700 metara sjeverozapadno od drevnih Pompeja, na području velike vile u kojoj su i ranije pronađena važna arheološka otkrića. 

Talijansko ministarstvo kulture objavilo je kako su kosti i zubi preminulih muškaraca sačuvani, a praznine u tijelu ispunjene su gipsom te su skulpture izložene kako bi znanstvenici mogli doći do još korisnih informacija koje bi mogle biti ključne za spoznaju o drevnom životu tadašnjih ljudi. 

Rolls Royce Merlin Arheolozi s morskoga dna kod otoka Rivnja izvadili vrijedni avionski motor

Inače, Pompeji se nalaze 23 kilometra jugoistočno od Napulja. U 79. godini poslije Krista tamo je živjelo oko 13.000 ljudi, a cijeli grad je uništen, a većina stanovništva poginula u razornoj erupciji Vezuva

Ruševine su otkrivene tek u 16. stoljeću, a organizirana iskapanja započela su oko 1750.

G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • drazen.muhvic:

    Samo ljubav!!! Lik star između 30 i 40 godina imao mladog roba. I zajedno skončali. Život piše lijepe priče...