Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporni zakon

Argentinski vrhovni sud dozvolio pobačaj u slučaju silovanja

\'zlostavljanje zena nasilje u obitelji  silovanje\'
Arhiva VL
14.03.2012.
u 17:10

Silovane žene neće morati tražiti sudsku dozvolu za pobačaj, dovoljna će biti zakletva liječniku

Argentinski vrhovni sud dekriminalizirao je pobačaj u slučaju silovanja, prenosi BBC. Sud je potvrdio odluku suda niže razine koji je 15-godišnjoj djevojci, koju je očuh godinama zlostavljao i na kraju joj napravio dijete, dozvolio da pobaci.

U Argentini je pobačaj dosad bio dozvoljen samo u slučaju kada je majčin život ili zdravlje u opasnosti te kada je riječ o ženi slabih intelektualnih sposobnosti. Procjenjuje se da se u toj zemlji svake godine izvrši između 400 i 600 tisuća ilegalnih pobačaja, uz visoku stopu smrti majke pri porođaju.

Slučaj 15-godišnje žrtve silovanja iz južne provincije Chubut izazvao je negodovanje javnosti zbog dugog vremena koje je sudu bilo potrebno za odluku. Kada je odluka o pobačaju konačno donesena, djevojka je bila trudna već 20 tjedana. Sporan je 2. paragraf članka 86. argentinskog kaznenog zakona koji propisuje da pobačaj nije kažnjiv kada je trudnoća rezultat silovanja ili napada na čednost "slaboumne" žene. Prema interpretaciji nekih sudaca, to znači da je pobačaj dozvoljen samo u slučaju da je slaboumna žena silovana.

Vrhovni je sud odlučio da silovane žene neće morati tražiti sudsku dozvolu za pobačaj već će biti dovoljna zakletva liječniku. Suci tvrde da je njihova odluka samo pojašnjenje zakona, a ne dio rasprave o ozakonjenju pobačaja - o tome će se morati odlučiti u kongresu.

Ključne riječi

Komentara 1

BA
balti
09:07 15.03.2012.

pobačaj bi trebao biti uvijek moguć , ako to žena želi!!svako ima pravo odlučiti što će sa svojim tijelom!! te jadnice koj netko siluje nikada više neće biti za ništa sposobne i ne treba ni raspravljati o pobačaju!!kakva crkva i vlade pustite svaku ženu da odluči šta sa svojim tijelom!! te priče uništava novi život!!gluposti!!znači pobačaj je samo ženina odluka , a liječnik - ca tu treba slušati njen glas!! vjerujem da je ta odluka teška i ako netko ima snage za to onda stvarno zna i zašto!!isto bih prepisao i kod nas nikakva ni crkva ni liječnici o tome ne trebaju odlučivati!! to je žensko pravo i sloboda , a mi muški da nas nema žena ne bi ni morala o tome odlučivati!! znači svaka trudnoća je naš propust za koji ona trpi bol !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije