Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugo ga je ismijavao

Argentinski predsjednik došao u posjet pomirenja: Papi Franji donio kolače i kekse

Argentinski predsjednik Javier Milei u audijenciji kod pape Franje
Foto: Vatican Media/­Handout via REUTERS
1/14
12.02.2024.
u 15:58

Papa Franjo, bivši nadbiskup Buenos Airesa, razljutio je neke sunarodnjake time što nije posjetio domovinu otkako je postao papa 2013. godine

Argentinski predsjednik Javier Milei posjetio je u ponedjeljak svojeg sunarodnjaka papu Franju i visoke vatikanske dužnosnike, donijevši kolačiće i razgovarajući o politici dok se nastoji pomiriti s Papom kojeg je dugo ismijavao.

Milei, desničarski libertarijanac, vrijeđao je Franju tijekom izborne kampanje prošle godine, nazivajući ga "imbecilom koji brani socijalnu pravdu". Ali otkad je postao predsjednik, promijenio je ton pokušavajući zadobiti potporu konzervativne katoličke baze u jeku sve većih izazova. Papa Franjo i Milei razgovarali su oko sat vremena, priopćio je Vatikan, ne navodeći detalje razgovora. Sastali su se dok se Argentina suočava s najtežom gospodarskom krizom zadnjih desetljeća, s inflacijom većom od 200 posto i novoizabranim predsjednikom u teškoćama nakon što je parlament odbio veliki paket reformi.

Milei je između ostalih tema razgovarao o "programu nove (argentinske) vlade u borbi protiv gospodarske krize" tijekom odvojenih razgovora s drugim vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, stoji u priopćenju Vatikana.

Prije sastanka, upitan o dosadašnjim uvredama, voditelj vatikanskog ureda za doktrinu rekao je: "Papa je osoba koja ima mnogo naklonosti prema svima, tako da nema govora o tome da ima ikakav animozitet". Papa je prošle komentare vidio "kao strategiju u kampanji", rekao je novinarima kardinal Victor Manuel Fernandez, koji je također Argentinac. Čak i ako se Papi ne sviđaju "neki politički i ideološki trendovi" u Argentini, "on će se uvijek brinuti za one koji pate", dodao je.

Posjet Argentini u fokusu

Papa Franjo, bivši nadbiskup Buenos Airesa, razljutio je neke sunarodnjake time što nije posjetio domovinu otkako je postao papa 2013. godine. Rekao je da bi konačno mogao otputovati u "napaćenu" Argentinu u drugoj polovici ove godine - premda je kardinal Fernandez rekao u ponedjeljak da nije jasno hoće li se Papin put dogoditi "jer ovisi o mnogo stvari". Izvjesnost takva posjeta mogao bi biti velik poticaj Mileiju dok nastoji zadovoljiti konzervativne katoličke pristaše.

Franjo je ranije rekao da ne želi da ga argentinski političari politički iskorištavaju. U petak je rekao da "radikalni individualizam" prožima društvo poput "virusa", riječi koje bi mogle biti u suprotnosti s Mileijevim radikalnim instinktima slobodnog tržišta. Ali činilo se da su sastanci u ponedjeljak i ranije tijekom vikenda dobro prošli.

GALERIJA Argentinski predsjednik Javier Milei u audijenciji kod pape Franje

Argentinski predsjednik Javier Milei u audijenciji kod pape Franje
1/13

Milei je u ponedjeljak donio kolačiće alfajores de dulce de leche i vrstu keksa s limunom koju Papa voli, rekao je glasnogovornik predsjednika Manuel Adorni. U nedjelju su razgovarali na kraju mise kanonizacije u bazilici sv. Petra za prvu argentinsku sveticu, Mariju Antoniju de Paz y Figueroa, posvećenu laikinji iz 18. stoljeća poznatijoj kao "Mama Antula".

Franjo, koji ima 87 godina i teško hoda, bio je u invalidskim kolicima kad je pozdravio Mileija nakon mise. Nasmiješio se i pruživši mu ruku rekao: "Ošišao si se!" Milei, koji i dalje ima nekonvencionalno dugu kosu za jednog političara, našalio se da se doveo u red i pitao može li zagrliti i poljubiti Papu. Nasmijani Franjo je odgovorio: "Da, sine, da". On je u subotu u intervjuu Papu nazvao "najvažnijim Argentincem u povijesti".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije