Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Argentina zbog Falklandskih otoka uvodi kontrolu plovidbe

Argentinska predsjednica Cristine Fernandez
AFP PHOTO
17.02.2010.
u 08:49

Svi brodovi koji na putu za otočje isplove iz argentinskih luka ili prolaze kroz argentinske teritorijalne vode, morat će tražiti dozvolu vlasti u Buenos Airesu.

Argentina je uvela kontrolu plovidbe za brodove koji plove premaFaklandskim otocima u južnom Atlantiku zbog sve žešćeg spora izazvanog planovima Velike Britanije da u vodama oko toga otočja počnu probna bušenja u potrazi za naftom, javlja BBC.

Svi brodovi koji na putu za otočje isplove iz argentinskih luka ili prolaze kroz argentinske teritorijalne vode, morat će tražiti dozvolu vlasti u Buenos Airesu.

Argentinska je vlada objavila kako novouvedena uredba ima za cilj obranu argentinskog suvereniteta, ali i svog prirodnog bogatstva u tom području.

Argentina spori britanski suverenitet nad otocima, koje Buenos Aires naziva Malvinskim, a dvije su zemlje zbog toga 1982. godine bile u ratu.

Britanska vlada kaže da se potez argentinskih vlasti ne odnosi na teritorijalne vode oko samih Faklandskih otoka.

Komentara 15

OB
-obrisani-
13:46 17.02.2010.

He, he, acide, jos jedan koji mrzi Britaniju, he he he. No, cinjenica jeste, Acide, da Kosovo nikada, prije 1912, nije bilo srpsko! A druga je cinjenica, da Falklandi (Islas Malvinas) NIKADA nisu bili argentinski. Bili su spanjolski, francuski (Ime Malvinas dolazi od francuskog Îles Malouines), holandski i na kraju britanski. As simple as that.

DU
Deleted user
09:10 17.02.2010.

\"Pametni\" argentinski vojni i pol. šefovi su napali Falklande i time se bez podmornica upustili u pomorsku bitku s državom koja ne samo da ih ima, nego su još i nuklearne. A uskoro, kad je birtanska nuklearna podmornica potopila \"Belgramo\" se i na \"terenu\" vidjelo koja je to prednost jer su ih periskopima imali kao na streljani. Ali, jednom očigledno im nije bilo dosta...

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
09:52 17.02.2010.

Ako ćemo pravo, i britanci imaju širom svijeta, a i doma u Sjevernoj Irskoj na savjesti mnoge leševe, pa nisu ni oni baš sveci. Argentinci su se otvoreno sukobili sa Britancima tamo gdje imaj najmanje iskustva tj. na moru, a ne treba zaboraviti da su i oni na užas Britanaca exocetom potopili jedan britanski (mislim) razarač. Na kraju su izgubili na onom na čemu se i inače gube ratovi, na katastrofalnoj logistici i niskom moralu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije