Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Arena: Hoće li krov dvorane izdržati prvi snijeg?

26. prosinca 2008. u 18:25 8 prikaza

Zavrzlame oko Arene Zagreb, dvorane u kojoj će se igrati utakmice Svjetskog rukometnog prvenstva, ne jenjaju ni nakon što je sagrađena. Umjesto trajne uporabne dozvole, dvorana je dobila privremenu na 90 dana, i to tek nakon što ju je Vlada proglasila objektom iznimne važnosti za RH. Da Vlada to nije učinila, Arena je ne bi uopće dobila, tvrde u zagrebačkom Uredu za graditeljstvo, mjerodavnom za izdavanje dozvola.

Kolebljivi IGH
Zašto Arena nije dobila trajnu dozvolu, odnosno što joj nedostaje i je li sigurna za 15.200 posjetitelja koji će u subotu u 20 sati navijati za Hrvatsku u prijateljskoj rukometnoj utakmici protiv Rusije?

– Konstrukcija krova dovoljno je sigurna i može se koristiti uz uvjet da na njoj ne bude više od 50 posto snijega propisanog projektom, tj. ne više od 60 kilograma po metru kvadratnom. Testiranje na opterećenje od 125 kilograma snijega po metru kvadratnom nismo mogli provesti jer je u izvedbi te krovne konstrukcije bilo pogrešaka koje se tek trebaju ukloniti – rekao je danas Franjo Turčić, glavni nadzorni inženjer gradnje krova Arene iz Instituta građevinarstva Hrvatske. Da bi Ingra, tvrtka koja je sagradila Arenu Zagreb, dobila trajnu uporabnu dozvolu, kaže Turčić, u iduća tri mjeseca mora napraviti određene preinake.

– U izradi rebara na Areni došlo je do određenih odstupanja pa je na nekim mjestima užad koja drži ta rebra prekratka i nije dovoljno sidrena – pojasnio je Turčić.

Igor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre, pak kaže da je IGH kao tvrtka koja je obavljala nadzor krovne konstrukcije bila obvezna kontinuirano pratiti gradnju krova i trenutačno obustaviti radove ako bi uočili ozbiljne nedostatke.

– To nikada nisu učinili, što se može provjeriti u našoj građevinskoj knjizi. Štoviše, iz istih dokumenata vidljivo je kako je IGH mijenjao svoja stajališta o krovu Arene Zagreb: od nema zapreke za izdavanje uporabne dozvole do preporuke za izdavanje privremene dozvole. Čak i u toj preporuci stoji da uočena odstupanja nisu bitna za stabilnost nosive čelične konstrukcije – tvrdi Oppenheim.

Zamjerke MUP-a
Kao dokaz da je krovna konstrukcija sigurna Oppenheim dodaje da su čelične sajle ispitane i mogu podnijeti 450 tona opterećenja, dok je po projektu predviđeno sto, odnosno 200 s eventualnim snijegom.

Institut građevinarstva Hrvatske nije jedini koji je imao zamjerke jer je i MUP-ovo protupožarno povjerenstvo u nekim segmentima bilo nezadovoljno izvedbom zaštite od požara, ali je Ingra te nedostatke ispravila. I dok se IGH i Ingra prepucavaju hoće li krov izdržati pod snježnim teretom, nameće se pitanje tko odgovara za sigurnost gledatelja u dvorani. Odgovornost je zapravo preuzeo onaj tko je izdao privremenu dozvolu, a to je Ured za graditeljstvo.

– Izdali smo privremenu dozvolu nakon što smo se uvjerili da uočeni nedostaci ne utječu na sigurnost – zaključio je Davor Jelavić, pročelnik Ureda za graditeljstvo.Kasnili zbog prepucavanja

Gradnji Arene Zagreb prethodila su mukotrpna i dugotrajna pregovaranja između Ingre i Grada Zagreba dok su se dogovarali svi uvjeti tog javno-privatnog partnerstva. Tada je izgubljeno dragocjeno vrijeme koje je Ingra poslije mahnito hvatala kako bi Arenu Zagreb sagradila u zadanu roku. Prije dvanaest dana gradonačelnik Milan Bandić odbio je dati uporabnu dozvolu, a popustio je tek na intervenciju Vlade.

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste