Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedica transkripata

Arbitražni sud želi saslušati obje strane. Slovenski mediji tvrde da je izborom novog suca Hrvatskoj zadan šah-mat

arbitraža
28.07.2015.
u 22:42

Datum će odrediti u nekoliko sljedećih dana. Sud će se potom očitovati o zahtjevu Hrvatske da se arbitražni postupak prekine.

Hitno želimo saslušati obje strane, hrvatsku i slovensku, o skandalu nastalom nakon objave telefonskih razgovora između slovenskog suca Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik, poručili su danas s Arbitražnog suda u Haagu. Datum će odrediti u nekoliko sljedećih dana. Izgleda da je i Arbitražni sud ipak reterirao nakon primitka pisma Hrvatske u kojem se tvrdi da je arbitražni proces "duboko kompromitiran" te se od Suda traži da "odmah prekine postupak". U hrvatskom pismu se poziva preostale članove Suda da pregledaju poslani materijal i razmisle o enormnoj šteti koja je nanesena integritetu cijelog postupka. Još rano poslijepodne u susjednoj su Sloveniji slavili - tamošnja je vlada, po hitnom postupku, odabrala "svog" arbitra. Sasvim neočekivano - jer špekuliralo se da će se te dužnosti prihvatiti ili - posao je otišao strancu, i to ne bilo kome već predsjedniku Međunarodnog suda u Haagu (ICJ), Francuzu Ronny Abraham. Bio je to potez kojim je, kako su susjedni mediji, Hrvatskoj zadan šah-mat: odabir stranca trebao bi jamčiti nepristranost na kojoj je "pao" Sekolec, dok je status i biografija renomiranog stručnjaka te predsjedanje Međunarodnim sudom - koji je, inače, prvi izbor Hrvatske za premještanje spora oko granice - izbio bi Hrvatskoj adute iz ruku.

Abraham nije nepoznat ni hrvatskoj javnosti - upravo je on bio član sudskog vijeća koje razmatralo tužbu Hrvatske protiv Srbije i protutužbu Srbije za genocid. Abraham je na poziciju predsjednika ICJ-a zasjeo u veljači ove godine kad je zamijenio dotadašnjeg predsjednika Gilberta Guillaumea koji je pak preuzeo vođenje Stalnog arbitražnog suda te je i predsjednik sudačkog vijeća u arbitraži Hrvatske i Slovenije. Osim toga, Guillaume se u više navrata spominje u snimkama koje je objavio Večernji list.

Mnogi naši sugovornici, koji su željeli ostati anonimni, taj je potez i sudačka križaljka u prvi tren ostavila bez riječi. Generalni je zaključak da je taj potez, ali i činjenica da je Abraham uopće pristao na to da bude arbitar, dokaz da je cijela afera nadišla granice Hrvatske i Slovenije, a operacija imenovanja Abrahama nazvana je “spašavanje kolege Gilberta” ili pak “spašavanje Arbitražnog suda”. – Sada se pokušava spasiti ugled cijelog Arbitražnog suda ili pak Francuska želi spasiti ugled svoga glavnog suca koji se također spominjao u razgovorima arbitra i predstavnice vlade – zaključilo je više naših sugovornika iz politike. Bivši predsjednik Ivo Josipović kaže da mu je iznenađujuće da je Abraham uopće pristao na to da bude arbitar.

– Ipak, potpuno je svejedno tko je izabran, arbitraža je duboko kompromitirana i mi ovu priču moramo riješiti na Međunarodnom sudu pravde. Ipak, činjenica tko je izabran za arbitra govori da iza svega očito stoji jedna puno šira priča – smatra Josipović. Dodatni udarac - barem je tako izgledalo - danas je došao iz Bruxellesa. Europska komisija poručila je da razumije zabrinutost Hrvatske oko skandala, no iz izjave glasnogovornice EK čini se da Komisija ne podržava povlačenje Hrvatske iz sporazuma.

– Iako EK nije stranka u postupku, pozorno pratimo slučaj. EK potpuno podržava rad arbitražne procedure i naglašava važnost arbitražnog sporazuma za pravnu sigurnost obiju strana. U arbitražnom sporazumu postoje mehanizmi kojima se može riješiti zabrinutost Hrvatske i istodobno sačuvati funkcioniranje arbitražnog sustava. Komisija naglašava važnost dobrog funkcioniranja Stalnog arbitražnog suda za učinkovitu primjenu zakona UN-a – rekla je glasnogovornica Mina Andrejeva. Iz hrvatskog MVP-a nisu reagirali ni na izbor arbitra ni na poruku iz EK, već su samo kratko poručili da arbitra podsjećaju na izjave premijera Milanovića da će “Hrvatska svoje korake poduzimati po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koje ćemo poštovati”, kao što smo uvijek poštovali sva pravila međunarodnog prava i međunarodnog sudovanja. Doznajemo da MVP kreće u diplomatsku ofenzivu: za danas je zakazan sastanak sa svim stranim veleposlanicima u Zagrebu, na kojem će ih upoznati s detaljima slučaja. I sam premijer Zoran Milanović ne odstupa od dogovora postignutog u ponedjeljak sa svim parlamentarnim strankama.Milanović odgovorio je danas slovenskom premijeru Miri Ceraru. U pismu konstatira da su “vjerodostojnost i integritet arbitražnog postupka u cjelini do te mjere narušeni da Hrvatska nije mišljenja da se arbitražni proces može nastaviti u ovoj ili sličnoj formi”. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je pak u Vodicama kako “smo se dogovorili s Vladom da ćemo biti jedinstveni u obrani od pokušaja krađe hrvatskog mora i hrvatskog teritorija za koje su ginuli Hrvati i to nam ne može nitko na prevaru uzeti”.

– Želimo dobre odnose sa slovenskim građanima, ali i oni se moraju obračunati s tom politikom – rekao je Karamarko. Vlada Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu s koje je Saboru podnijela prijedlog zaključka kojim će Sabor, čije je zasjedanje danas, obvezati Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži zbog bitne povrede njegovih odredbi od strane Slovenije.

>> Milanović pisao Ceraru. Vlada s telefonske sjednice poslala Saboru prijedlog o prekidu Sporazuma o arbitraži

Komentara 111

TO
tolitol
20:20 28.07.2015.

Sada doista sve, ali baš sve ovisi isključivo o Hrvatskoj. I na Hrvatskoj je da na sve ove igrice sutra u Saboru odgovori izglasavanjem naloga vladi da se država povuče iz ovog arbitražnog postupka. Nakon toga će biti sasvim očekivano biti prepucavanja no arbitražna komisija treba i mora postati prošlost. Slovenci mogu ovo ili ono učiniti, no zapravo sve je u rukama Sabora.

DU
Deleted user
20:08 28.07.2015.

NE je dovoljno, zakon je evidentno prekršen i arbiražni sud nije iznad zakona

Avatar kvaternik
kvaternik
20:10 28.07.2015.

....nadam se da nas na tom "saslušanju" neće zastupati mistarka Živka....bolje bi nas zastupao Joško Joras....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije