Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proučavaju hrvatsko povlačenje

Arbitražni sud: Suspendiramo postupak između Hrvatske i Slovenije

sud čekić
Foto: /DPA/PIXSELL
18.03.2016.
u 16:45

Prekid rasprave o granici za sada nije trajan, već će trajati dok arbitražni panel ne prouči pravne implikacije hrvatskog povlačenja iz arbitražnog postupka

Arbitražni sud suspendirao je postupak u procesu razgraničenja Hrvatske i Slovenije. Prekid  rasprave o granici za sada nije trajan, već će trajati dok arbitražni panel ne prouči pravne implikacije hrvatskog povlačenja iz arbitražnog postupka. Onda će se odlučiti hoće li se ići dalje.

Objavio je to danas Arbitražni sud, dan nakon što je Slovenija pred arbitrima objasnila zašto, prema njihovu uvjerenju, postupak treba nastaviti. Hrvatska je jučer odbila sudjelovati na ročištu.

Slovenija je na jučerašnjem ročištu kazala kako Sud ima na raspolaganju sva sredstva da "popravi posljedice mogućeg ilegalnog ponašanja".

Povlačenje dvojca upletenog u te događaje (nedopuštenu komunikaciju i utjecaj na sud slovenske predstavnice Simone Drenik i "slovenskog" arbitra Jerneja Sekoleca, op. a.), imenovanje novih arbitara i detaljna provjera dokumenata dovoljne su mjere kojim se sanira navodno kršenje Arbitražnog sporazuma, ustvrdila je Slovenija na jučerašnjem ročištu. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova: Očekujemo da Arbitražni sud bez odgode okonča svoj rad

Odluku Arbitražnog suda komentiralo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

– Budući da je Slovenija svojim postupcima nanijela nepopravljivu štetu arbitražnom postupku, vjerodostojnosti i neovisnosti Arbitražnog suda, njegov se predmet i svrha više ne mogu ostvariti. Stoga očekujemo da Arbitražni sud bez odgode okonča svoj rad. Hrvatska je spremna, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, granični spor sa Slovenijom riješiti bilateralnim pregovorima – poručili su iz Ministarstva.

>>Ministar Kovač: Hrvatska očekuje da Arbitražni sud sam sebe ugasi

>>Erjavec zadovoljan nakon davanja iskaza arbitrima u Haagu

Komentara 78

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:09 18.03.2016.

Nevjerojatno, to nije sud nego sprdaćina, Janezi nagovaraju i podmičuju suce u svoju korist, i dobro, ajmo nastaviti dalje, ma daleko je Europa od dobrote i poštenja..

PA
Pape5
15:20 18.03.2016.

Dakle, kako god netko tumačio, ovo se zove pobjeda lijepe naše!

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
15:13 18.03.2016.

Izgleda ne bu ništa od jedrenja nevinog viteza po piranskome vanka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije