Naslovnica Vijesti Hrvatska

Arbitražni sud: Suspendiramo postupak između Hrvatske i Slovenije

Prekid rasprave o granici za sada nije trajan, već će trajati dok arbitražni panel ne prouči pravne implikacije hrvatskog povlačenja iz arbitražnog postupka
18. ožujka 2016. u 16:45 78 komentara 10118 prikaza
sud čekić
Foto: /DPA/PIXSELL

Arbitražni sud suspendirao je postupak u procesu razgraničenja Hrvatske i Slovenije. Prekid  rasprave o granici za sada nije trajan, već će trajati dok arbitražni panel ne prouči pravne implikacije hrvatskog povlačenja iz arbitražnog postupka. Onda će se odlučiti hoće li se ići dalje.

Objavio je to danas Arbitražni sud, dan nakon što je Slovenija pred arbitrima objasnila zašto, prema njihovu uvjerenju, postupak treba nastaviti. Hrvatska je jučer odbila sudjelovati na ročištu.

Slovenija je na jučerašnjem ročištu kazala kako Sud ima na raspolaganju sva sredstva da "popravi posljedice mogućeg ilegalnog ponašanja".

Povlačenje dvojca upletenog u te događaje (nedopuštenu komunikaciju i utjecaj na sud slovenske predstavnice Simone Drenik i "slovenskog" arbitra Jerneja Sekoleca, op. a.), imenovanje novih arbitara i detaljna provjera dokumenata dovoljne su mjere kojim se sanira navodno kršenje Arbitražnog sporazuma, ustvrdila je Slovenija na jučerašnjem ročištu. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova: Očekujemo da Arbitražni sud bez odgode okonča svoj rad

Odluku Arbitražnog suda komentiralo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

– Budući da je Slovenija svojim postupcima nanijela nepopravljivu štetu arbitražnom postupku, vjerodostojnosti i neovisnosti Arbitražnog suda, njegov se predmet i svrha više ne mogu ostvariti. Stoga očekujemo da Arbitražni sud bez odgode okonča svoj rad. Hrvatska je spremna, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, granični spor sa Slovenijom riješiti bilateralnim pregovorima – poručili su iz Ministarstva.

>>Ministar Kovač: Hrvatska očekuje da Arbitražni sud sam sebe ugasi

>>Erjavec zadovoljan nakon davanja iskaza arbitrima u Haagu

Elipso

 • Avatar banovina
  banovina:

  Nevjerojatno, to nije sud nego sprdaćina, Janezi nagovaraju i podmičuju suce u svoju korist, i dobro, ajmo nastaviti dalje, ma daleko je Europa od dobrote i poštenja..

 • Pape5:

  Dakle, kako god netko tumačio, ovo se zove pobjeda lijepe naše!

 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  Izgleda ne bu ništa od jedrenja nevinog viteza po piranskome vanka