Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arapski svijet

Arapski svijet - Prosvjednike se ubija, a preživjeli ne odlaze s ulica

Egipat
reuters
19.03.2011.
u 21:22

DPA i Al Jazeera izvještavaju da se u glavnom gradu Jemena Sani prosvjedi nastavljaju

Prosvjedi eskaliraju i u ostalim arapskim zemljama. DPA i Al Jazeera izvještavaju da se u glavnom gradu Jemena Sani prosvjedi nastavljaju iako su u petak snajperisti i policija otvorili paljbu na mnoštvo kod sveučilišta, pobivši 52 i ranivši 126 osoba.

Prosvjednici traže odlazak s vlasti Alija Abdullaha Saliha, koji zemljom vlada 32 godine. U subotu je policija suzavcem i gumenim mecima napala nekoliko tisuća prosvjednika, a dva člana vlade iz prosvjeda zbog brutalnosti podnijela su ostavke.

U Bahreinu je pak nakon brutalno razbijenih prosvjeda od zadobivenih rana umrla i četvrta osoba, a 60 ih je naknadno nestalo. Da mu gori pod nogama osjetio je i saudijski kralj Abdullah. Povećao je minimalnu plaću u zemlji na 800 dolara, studentima i svim vladinim službenicima zajamčio je dodatnih 500 dolara mjesečno za ožujak i travanj, a obećao je i ulaganje 66,7 milijardi dolara u stanogradnju te 4,3 u gradnju bolnica i ambulanta.

Kad je o Egiptu riječ, Al Jazeera izvještava da je izlaznost glasača na jučerašnjem referendumu o ustavnim promjenama bila izrazito visoka te da se može očekivati tijesan rezultat. Stanje jedva da se smiruje u Siriji u kojoj je na jugu zemlje u petak ubijeno najmanje pet prosvjednika. Već u subotu na pogrebu dvojici od njih okupilo se nekoliko tisuća ljudi.

Prosvjedi su zabilježeni i u Damasku, Homsu Banjasu i još nekim gradovima.

Ključne riječi

Komentara 6

MM
Mladen Miletić
22:05 19.03.2011.

Arapski svijet - Prosvjednike se ubija, a preživjeli ne odlaze s ulica DPA i Al Jazeera izvještavaju da se u glavnom gradu Jemena Sani prosvjedi nastavljaju ... Šta se tu kilavi francuz mali ili čoravi ili lopine koji misle daa je svjet glup da je nekoga uvjerio sa svojom pričom ? Ovi Jemenci nisu toliko vrijedni kao njegovi komandosi poslani u Libiju - legija stranaca i amerikanaca treba ih spasavati i Gadafijeve libijce pobiti skupa sa tisučama ili stotinasma tisuča civila i nedužnih ?=?? Nije li tako ?

UK
Ugo Kajvez
14:55 20.03.2011.

A u bahrainu pod nosom američke 5 flote na mirne prosvjednike američki arapski saveznici koriste bojevo strijeljivo i bojni otrov ........... e, to se zove demokracija na američki način ............

OB
-obrisani-
15:21 20.03.2011.

gađaju krstarećim proijektilima Gadafija iz zraka i kopna misle ako ga ubiju da će biti lakše. možda su u pravu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije