Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac, ali ne i koeficijenti

Apsurdna situacija: Plenković nudi više no što je traženo!

Prosvjed prosvjetara u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
28.11.2019.
u 09:15

Prosvjetari su dobili novac, no ne i moralnu zadovoljštinu, koja je s vremenom iskočila u prvi plan

Vlada i sindikati našli su se u prilično apsurdnoj situaciji – nakon više od 30 dana štrajka Vlada je ponudila više nego što su sindikati tražili, i to u prosjeku za 342 kune.

Štrajkaši su, međutim, i dalje nezadovoljni jer bi se povišica provela kroz povećanje osnovice, a ne koeficijenata. Na prosvjetnom su štrajku profitirale sve javne službe, jer će osnovica linearno rasti svima.

U tom grmu i leži zec, jer koeficijentima se postiže ili ne postiže element pravednosti, to jest da ljudi sa sličnom obrazovnom razinom i težinom posla budu slično plaćeni. Prosvjetari su dobili novac, no ne i moralnu zadovoljštinu, koja je s vremenom iskočila u prvi plan. 

- Prosječna plaća nastavnika/učitelja sada iznosi 7291 kunu neto

- Što sadrži najnovija ponuda Vlade: 8139

- Kroz povećanje osnovice do kraja 2020. plaća nastavnika/učitelja narasla bi na 8139 kuna

Što traže sindikati:

- Povećanjem koeficijenata od 6,11% prosječna plaća raste na 7793 kune

- Proizlazi da kroz rast osnovice Vlada nudi 342 kune više nego što sindikati traže povećanjem koeficijenata.

*uračunate i sve porezne promjene od 1. siječnja 2020.

Ključne riječi

Komentara 51

Avatar Centrum
Centrum
10:00 28.11.2019.

Nije im trebao dati ništa. Prvo su skrivali kolika im je prosječna plaća, a onda su novinari otkrili da je 7 300 kunića. Tražili su 6 posto i dobili su 6 posto, ali im je smetalo što će i ostalima povisiti plaće za toliko. Onda su rekli da se ne bore za plaće već za - dostojanstvo. Dostojanstvo je nešto što se ne može iskamčiti već zaslužiti. Tolika plaća za slobodna ljeta i zime, maksimalno 8 sati dnevnog rada, a najčešće 5. I u čemu se uopće sastoji njihov rad? U svake godine ponavljanju jednog te istog gradiva. Da zaposle papige, rezultat bi bio isti. Ona jedna sindikalistica javno je pokazala da ne razlikuje "č" i "ć", a učiteljica je djeci. I tko će na kraju onda sve to platiti? Mi, koji radimo u privatnom sektoru, mi koji nikad ne štrajkamo i mi kojima je otkaz uvijek nad glavom dok oni imaju posao do penzije, razne dodatke kao saborski zastupnici i luksuz plaćenog štrajkanja kad im prahne.

LU
Lui
09:29 28.11.2019.

Apsurdistan u kojem svakih 5 min izlazi članak o sindikatima, prestanite im toliko davati na važnosti!

DU
Deleted user
09:49 28.11.2019.

Ako im je PROSJEČNA plaća tolika, a oni nisu zadovoljni niti s povišenjem, treba prekinuti pregovore po cijenu novih izbora. Pa ako im Maras i družina pobijede, neka im daju više. Vrlo jednostavno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije