Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazna za neplatiše

Apsurd! Zbog otpisa kamata na dug ostali bez staža

'11.10.2012., Zagreb - 56. sjednica Vlade Republike Hrvatske u Banskim dvorima. Mirando Mrsic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
24.10.2012.
u 09:55

Na problem nas je uputila čitateljica koja je željela ostati anonimna. Nakon što je platila porezni dug, umanjen za kamate koje joj je Porezna uprava odbila zbog jednokratne uplate duga, doznala je da će ostati bez 15 mjeseci radnog staža.

Otpis kamata na porezni dug skupo će koštati zaposlenike tvrtki, obrta i samostalnih djelatnosti koji su ga prihvatili. Oni će ostati bez dijela staža ili dijela buduće mirovine. Riječ je o ljudima iz 10.000 tvrtki i obrta koje su jednokratno podmirile dug pa su im oprostili kamate.

Kazna za neplatiše

Na problem nas je uputila čitateljica koja je željela ostati anonimna. Nakon što je platila porezni dug, umanjen za kamate koje joj je Porezna uprava odbila zbog jednokratne uplate duga, doznala je da će ostati bez 15 mjeseci radnog staža. Dugovala je doprinose za više od dvije godine, a Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje joj je nakon plaćanja duga priznao samo nekoliko mjeseci staža. Riječ je obrtnici pa se njoj nije priznao staž, a da je bila zaposlena u nekoj tvrtki, staž bi imala, ali bi joj mirovina bila manja od očekivane.

Apsurd je proizašao iz jednog nepromijenjenog propisa koji će imati dugoročne posljedice. Naša je čitateljica u kasnim pedesetima pa će sada zbog netransparentne informacije o posljedicama korištenja mjere Porezne uprave ili zbog propusta Ministarstva rada i mirovinskog osiguranja morati raditi 15 mjeseci dulje kako bi stekla uvjete za mirovinu. Prema pravilniku koji je još na snazi, HZMO prvo pokriva zateznu kamatu, a potom glavnicu duga premda to nije u skladu s mjerom kojom je Ministarstvo financija željelo pomoći poduzetnicima. Na upit zašto je ostala bez staža, našoj čitateljici službenica HZMO-a rekla je da je kažnjena za neuredno plaćanje, a Večernjem listu HZMO je neslužbeno rekao da nije bilo logično očekivati da će neplatiše biti nagrađeni. Sporni Pravilnik o utvrđivanju staža osiguranja na temelju plaćenih doprinosa za mirovinsko osiguranje propisuje da se prvo podmiruju kamate, a zatim dio glavnice.

Obmanula ih greška

Kada za razdoblje provedeno u osiguranju nisu u cijelosti plaćeni doprinosi, kao staž osiguranja računa se samo ono razdoblje osiguranja koje je pokriveno uplatama, poručili su iz HZMO-a.

– Prema tome, i u slučaju otpisa duga po osnovi kamata prema Zakonu o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, budući da nije u cijelosti plaćen dug po osnovi doprinosa za mirovinsko osiguranje, nije moguće priznati staž za cjelokupno razdoblje provedeno u osiguranju – jasan je Zavod koji potpuno opravdanim drži svoje postupke.

Rezultat ove greške je da su neki građani obmanuti. Za jednokratnu uplatu duga prijavilo se u dva vala 10.645 poreznih obveznika. U prvom se navratu prijavila ukupna glavnica od 609 milijuna kuna na temelju koje je trebalo otpisati glavnicu od 270 milijuna kuna. Već sredinom lipnja bilo je uplaćeno oko 90 milijuna i otpisano oko 20,5 milijuna kuna kamata. U drugom krugu prijava glavnica duga bila je još i veća, točnije 712 milijuna kuna s otpisanih 350 milijuna kuna kamata. Ako se greška ne ispravi, tisuće ljudi imat će manju mirovinu ili manje staža, što bi mogli doznati – prekasno!

>>Mirovinama primimo trećinu doprinosa koje smo uplatili

Komentara 32

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
10:08 24.10.2012.

Ukratko: imamo Vladu apsurda, apsurdne ministre i slučajnog predjsednika Vlade.

JU
 JUMPER
10:21 24.10.2012.

, Nije bilo greške, kakve pobogu greške Taj ko vjeruje u greške mora da je munjen Sve je dobro proračunato i smišljeno da vas se ponovo opljačka Ako je greška ,-ispravite ju Prevara , spin je ovdje na djelu Vašaa jedina greška je što ste ove prevarante doveli na vlast

OG
Oger
10:40 24.10.2012.

Zanimljivo da sad, kad je Linic pritisnuo, svi imaju novac za porez. Zasto ga nisu prije platili? Jer jednostavno nisu htjeli i jer su pokusali prevariti drzavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije