Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Apel veterinara: Ne izbjegavajte svinjetinu jer vam od mesa ne prijeti opasnost

01.05.2009.
u 20:09

Premda je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila da se gripa zbog koje strepi svijet ne naziva svinjskom gripom, nego gripom A (H1N1), uzgajivači svinja mogli bi, po svemu sudeći, unatoč tome iskusiti isti problem s kojim su se prije nekoliko godina borili hrvatski peradari kada je zbog pojave ptičje gripe potražnja za mesom peradi bila gotovo prepolovljena.

Prema tvrdnjama veterinara, strah potrošača potpuno je neopravdan jer klasična svinjska gripa od koje povremeno obolijevaju životinje nema veze s virusnom epidemijom svinjske gripe koja posljednjih dana hara svijetom.

– Riječ je o dvama potpuno različitim virusima koji, na žalost, dijele isti naziv što ljude vrlo često dovodi u zabludu. Klasična svinjska gripa od koje obolijevaju životinje benigna je bolest koja ne predstavlja nikakav problem.

Ona je zoonoza, povremeno, ali vrlo rijetko sa životinja prelazi na ljude slabijeg imuniteta koji su u čestom kontaktu s velikim brojem svinja, ali najgora stvar koja se od te bolesti može dogoditi jest hunjavica. Virus od kojega prijeti pandemija nastao je rekombinacijom nekoliko virusa, a dosad još nije zabilježen nijedan slučaj obolijevanja životinja – kaže Damir Agičić, veterinarski inspektor Brodsko-posavske županije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije