Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Civilne udruge

Apel Saboru: Spriječite održavanje referenduma o ćirilici

SVI MI - Za Hrvatsku svih nas
Patrik Macek/PIXSELL
03.02.2014.
u 12:35

Sedamdesetak civilnih udruga okupljenih u inicijativu "SVI MI - Za Hrvatsku svih nas" poslalo je danas apel svim zastupnicima Hrvatskog sabora kao i Ustavnom sudu s porukom da preuzmu odgovornost i iskoriste svoje ustavne i zakonske ovlasti te spriječe održavanje najavljenog referenduma o ćirilici

Sedamdesetak civilnih udruga okupljenih u inicijativu "SVI MI - Za Hrvatsku svih nas" poslalo je danas apel svim zastupnicima Hrvatskog sabora kao i Ustavnom sudu s porukom da preuzmu odgovornost i iskoriste svoje ustavne i zakonske ovlasti te spriječe održavanje najavljenog referenduma o ćirilici, odnosno, pozvali su Sabor da zatraži od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ili, ne učine li to, da Ustavni sud sam ocijeni Ustavnost pitanja o referendumu o ćirilici.

- Trvenja i nadmudrivanja između stranačkih opcija, a posebnog između ključnih institucija vlasti; Vlade, Sabora i Ustavnog suda, nedopustiva su kada se radi o nacionalnoj ravnopravnosti. Stoga je potrebno da te institucije iskoriste svoje Ustavne i zakonske ovlasti i spriječe održavanje ovog referenduma jer ova inicijativa za održavanje referenduma koja je počela kao privatna imat će veliku javnu štetu - kazala je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Marina Škrabalo iz GONG-a.

Ivan Novosel iz Inicijative mladih za ljudska prava kazao je kako je zastupnicima i sucima poslan i poseban podnesak u kojem je naveden detaljan pregled međunarodnih instrumenata i normi za zaštitu jezičnih prava nacionalnih manjina. Uz upozorenje svim zastupnicima da je njihova dužnost štititi prava svih nacionalnih manjina Nemanja Reljić iz Srpskog demokratskog foruma podsjetio je kako je pitanje zaštite nacionalnih manjina u Hrvatskoj bilo vrlo bitno pri procesu pristupanja Hrvatske u Europsku uniju i ukoliko dođe do odstupanja preuzetih obveza iz pristupnih pregovora moglo bi doći do određenih sankcija te reagiranja iz Europske unije.

- A dođe li do toga Hrvatska će opet postati država slučaj i bit ćemo opet stavljeni na stup srama - izjavio je Reljić. Bivši ustavni sudac i pučki pravobranitelj, a sada član vijeća GONG-a Jurica Malčić, upozorio je kako Ustavni sud treba razmisliti o svojim stajalištima i ovlastima jer bi se inače moglo shvatiti da je ovdje riječ o političkom, a ne pravnom odlučivanju.

Marina Škrabalo je naglasila da je ovo što se sada događa igra odugovlačenja i iscrpljivanja ljudi i da se sve pripadnike nacionalnih manjina, a ne samo Srbe, drži kao taoce ove situacije, a inicijativa "SVI MI - Za Hrvatsku svih nas" želi da se s time konačno prestane. Podsjetila je i na to da bi trebalo preispitati i proceduru prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma ustvrdivši da je 58 mjesta za prikupljanje potpisa bilo na crkvenim prostorima. Isto tako, upozorili su da ukoliko dođe do raspisivanja referenduma mogu se očekivati i pitanja Europske komisije.

Komentara 29

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
13:17 03.02.2014.

Ovaj SDP HNS podmladak treba prestati financirati, nakon slijedecih izbora .Gradjanske udruge koje su uvijek protiv gradjana , pristrane i produzena ruka kokosinjca . Kome to treba ?

FN
Fr@njo
12:46 03.02.2014.

Nemanjo lazove ne lazi .. Nista u pristupnim pregovorima nije preuzeto svezi cirilice za balvanase , vec to je stvar svake zemlje kako ce to zakonski regulirati. Referenduma ne treba, treba samo sadasnji zakon primjeniti, a njega necete citirati.

DU
Deleted user
12:39 03.02.2014.

Ove udruge kao da žive u Jugoslaviji ili Sj.Koreji a ne u EU ,tko financira ekipu koja se bori protiv slobode i demokracije !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije