Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel mljekara:

'Zaštitite nas kao što su to za svoje proizvođače napravile druge članice EU-­a'

Zdenko Močnik
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
16.03.2016.
u 14:00

Močnik je rekao da je Udruga Život zatražila još prošloga tjedna sastanak u Vladi i vjeruju da se pomaci moraju dogoditi

Brojne članice EU­-a zaštitile su svoje proizvođače mlijeka i to može napraviti i Hrvatska, ali do sada nije postojala dobra volja. Tržište je divlje, uvozi se mlijeko iz Europske unije i prodaje u našim trgovinama često i pod domaće. S druge strane, domaće proizvođače otkupljivači ucjenjuju niskom otkupnom cijenom koja više nije isplativa iako proizvodimo mlijeko vrhunske kvalitete. Zato inzistiramo na sastanku s premijerom, te ministrima gospodarstva, poljoprivrede i financija od kojih ćemo zatražiti da se mljekare i stočare zaštiti – kazao je Zdenko Močnik, vlasnik farme krava iz Duge Rese, te predsjednik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske­ Život za Karlovačku županiju.

Kazao je da je Udruga Život zatražila još prošloga tjedna sastanak u Vladi i vjeruju da se pomaci moraju dogoditi, a bez njih će odumrijeti hrvatsko selo, bit će zaustavljen ruralni razvoj. 

– Otkupna cijena mlijeka sa 2,72 kune u siječnuu pala mi je na 2,41 kunu u veljači, a isplativa otkupna cijena ne bi smjela pasti ispod 3,36 kuna za litru. S druge strane, apsurd je da otkupljivač mlijeko pakira i prodaje po cijeni od 3,88 kune na akciji, a na tržištu se prodaje i mlijeko po 2,99 kuna, ali riječ je o mlijeku nepoznatog porijekla – uspoređuje Močnik. Dodaje da su, osim proizvođača mlijeka i stočari žrtve uvoza mesa iz Europe, dok se domaće proizvođače ucjenjuje da prodaju svinju za šest kuna po kilogramu, iako je isplativa cijena iznad 11 kuna.

Zato iz udruge traže da se hitno aktiviraju mjere zaštite koje su vlade drugih članica EU­-a već odavno primijenile na svoje proizvođače mlijeka. Pozivaju i inspekcije da pojačaju kontrole mlijeka na policama hrvatskih trgovina jer nisu sva mlijeka jednako deklarirana.

- Velike mljekare tvrde da je cijena otkupa mlijeka pala jer su im skladišta puna gotovih proizvoda. To nisu proizvodi samo od domaćeg mlijeka, jer u Hrvatskoj svake godine ima sve manje krava. Samo je lani zaklano 3500 krava. U Hrvatskoj nema organiziranog tova za domaću telad. Samo je u Karlovačkoj županiji u prva dva mjeseca ove godine zaklano 754 krava što je 10 posto ukupnog broja krava u županiji – dodao je. Naveo je primjer Austrije gdje postoji kodeks da u svakoj trgovini mora biti minimalno 75 posto domaćeg, a austrijski potrošač neće i ne želi kupovati tuđe mlijeko dok ima domaćeg. 

– Njihovo najjeftinije konzumno mlijeko je 1 euro, a otkupna cijena mlijeka je od 35 do 40 eurocenta, naglašava Močnik.

>> Ministar Romić o proračunu: Rezova je bilo, ali ne na štetu poljoprivrednih proizvođača

Komentara 1

Avatar Pavel ic
Pavel ic
15:42 16.03.2016.

koce se zezat s time.1 moras otici po mlijeko 2 obraditi ga 3 popakirati 4 dostaviti ga 5 pa prodati ga.ovako ljudi dovezu ti platis i dizi,spustaj cijenu kako ti se prohtije haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije